måndag 12 augusti 2019

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter




Tigris fyller snart år men det är inget hon längtar till.  För den 22 december är inte bara dagen då Tigris föddes utan också dagen då hennes mamma dog.

Tigris, pappa och farmor har just flyttat till en ny lägenhet, fast ingen av dom vill. För i gamla lägenheten fanns små spår av Tigris mamma, även om det var länge sen hon dog.

Farmor slänger ut TVn och skaffar ett akvarium istället. Hon tycker det blir trevligare. Farmor älskar trevliga saker som favoritgodiset - filidutter, gulliga katter, kakor, korsord, stiliga herrar med vattenkammat hår och såklart Tigrisaki, som är hennes smeknamn på Tigris.

Födelsedagen blir värre än anat och Tigris får i återigen ett mjukisdjur av pappa. Ett "mjukisdjur" när man fyller 11 år! Alltså! Sen blir det besök på kyrkogården i vanlig ordning...

Någon dag senare så hittar Tigris en märklig låda med mammas namn, "Lyras saker" bland de ännu ej uppackade flyttkartongerna.  Tigris tar in den till sitt rum, kryper ner i den och somnar … och vaknar upp på Tusen stjärnors ö! Där träffar hon Ariann med sina sånger och Leo med sina molnfår. Underbara Leo som hon längtat efter alla åren men inte vetat om. Men på ön – finns också Skuggan som släcker alla de stjärnor som ger ön liv, och den livsfarliga Förstenade skogen, dit Tigris mamma gått in och sedan försvunnit …

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter är en härlig och känslosam äventyrsberättelse om vänskap, sorg och saknad. Hennes debutbok Lisbet och Sambakungen kom 2017 och fick stor och positiv uppmärksamhet.
Tusen stjärnors ö har en melankolisk men också nerkittlande bok med en  känsla som av  "Mio min Mio". Den passar både att läsa själv eller utmärkt som högläsningsbok.
 Omslagsbild, vinjettbild och kartan är illustrerad av Katarina Strömgård.

se bloggportalen för böcker bokfeed.se  och för alla bloggar http://bloggfeed.se


Inga kommentarer: