söndag 14 februari 2021

Himlabrand av Moa Backe Åstot


 Ánte är ensambarn och hela hans liv har präglats av renskötseln och de samiska traditionerna. För honom och för hans familj är det självklart att han ska fortsätta arbetet med renarna. 

Men när kärleken och vänskapen utvecklas åt samma håll blir det svårt för Ánte. Förväntningar, fördomar, föreställningar från vänner och familj gör känslorna svåra att ta fram och visa. Vänskapen till Erik har blivit till något mycket större, något bultande, svårt och härligt. 

Hur kommer de andra att reagera?  Pappa med sina homofobåsikter,  kompisarna med idéer om tjejer och att ligga och Erik, vad känner han egentligen. Han har ju varit ihop med en tjej ett halvår. Ánte märker nog att Erik också vill men vågar inte tro på hans små inviter. Varför ska allting vara så himla svårt?


Himlabrand är en stark berättelse om arv, släkt, familj och traditioner. Men också om förväntan och kärlek och att våga välja ett liv man verkligen vill leva.  Himlabrand handlar om mod och våga gå sin egen väg. 

Moa Backe Åstot är född 1998, renägande same och bor i Jokkmokk. Himlabrand är hennes romandebut. Och en så himla stark debut sen! 

Inga kommentarer: