måndag 8 februari 2021

Nattkorpen av Johan Rundberg


 Mika bor på Allmänna Barnhuset i Stockholm. Hon har bott där så länge hon kan minnas och vet inget om sina föräldrar. Nu är det kall vinter och 1800-tal. Knappt om både mat och ved. Särskilt för de fattiga och de som bor på barnhuset.

En natt lämnas ett nyfött barn till barnhuset av en skräckslagen pojke som mumlar något om Svarta Ängeln. Mika blir misstänksam och ser ett flätat band som bebin har runt ena fotleden. Amelia, som förestår barnhuset, knuffar undan Mika och beordrar att dörrarna ska reglas ordentligt.

 Som en överlevnadsstrategi har Mika utvecklat ett enormt sinne för detaljer och för hotfulla situationer. Detta har hon nytta av när hon extrajobbar på Kapellet hos prästen på kvällarna. Kapellet är ingen kyrka utan en krog och Prästen, det är krögaren. Det är på Kapellet Mika får höra talas om ett mord och hur offrets sista ord varit ..."att Nattkorpen kommit för att hämta honom". Men det är ju omöjligt för Nattkorpen, mördaren som dödat flera män tidigare,  är fängslad och avrättad. 

Till barnhuset kommer en poliskonstapel som vill tala med Mika. Polisen tillhör deckaravdelningen och har uppfattat att Mika har en särskild känsla för detaljer, han tar med henne i sökandet efter mördaren. 

 Nattkorpen av Johan Rundberg är en ovanligt stark barndeckare i historisk miljö. Fattigdom, svält, vinter, barnhus, mord och hämnd + en ovanligt smart tjej.  En riktig Dickens-berättelse. Nattkorpen är första delen i serien Måndvind & Hoff 

 

Inga kommentarer: