måndag 22 februari 2021

Odysseus pojke av Annika Thor

 


Telemakos pappa Odysseus drog ut i krig när Telemakos endast var 1 år. Nu är han fjorton och längtar oerhört efter sin pappa. Kriget i Troja är för länge sedan slut men han har ännu inte återvänt. 
Telemakos har inte många vänner. Han håller sig mest hemma med sin kloka mamma Penelope och sin barnsköterska Eurykleia. Barnsköterskan  brukar berätta de mest fantastiska historier om Odysseus hjältedåd och Telemakos älskar att lyssna och fantisera om sin pappa.  Åren går och snart är Telemakos en ung man som ska ta ansvar för sin egen och sitt lands framtid. Ska han bli en krigare som sin pappa? 
 Eller kan man faktiskt vara en annan slags man? 

Annika Thor har skrivit en fantastisk allåldersroman som både är en uppväxtskildring och ett spännande äventyr som bygger på den grekiska mytologin om Odesseus irrfärder och kriget i Troja. 
Läs om de enögda cykloper och förförande sirener, om de fredliga fajakerna och om hästen i Troja.Här finns allt för den äventyrslystne. Krig, svek, kärlek, blodbad och familjehemligheter. Och om förväntningar för sonen till en hjälte.

Annika Thor har bland annat skrivit "Odjuret i labyrinten" med illustrationer av Jakob Wegelius, den fina serien om de judiska systrarna Steffi och Nelli som kommer till Sverige och placeras i två olika familjer. 
Odysseus pojke är kongenialt illustrerad av Ishtar Bäcklund Dakhil. 
Jag älskade boken! 

Inga kommentarer: