onsdag 24 februari 2021

Sillen får ett syskon av Anna Ehring och Moa Graaf


Sillen bor hos farfar och geten Maggan i väntan på att bebisen ska komma. Sillens syskon alltså. Den ska komma snart men HUR LÄNGE ÄR SNART? Snart är ett riktigt dumord tycker Sillen. 
Farfar är lite den filosofiska typen och berättar om varför han han älskar att dricka ur sin trasiga kopp... för att den en gång varit sand långt borta på en strand som hamnat hos en keramiker och som blivit en kopp som hamnat i en butik... och  en dag kom en flicka in i butiken och köpte den koppen. Och gissa vem den flickan var. Just det, Sillens farmor. Koppen har vandrat genom tiden och minns allting. 
Så fortsätter dagen med farfar och geten Maggan och samtalen rullar på och leder till det ena som leder till det andra. Det blir bullar i brevlådan, morgondopp och kung i landet Ingenting och en lång väntan. Men en mysig och fin längtan. Efter ett efterlängtat syskon. 

Sillen får ett syskon är första delen i serien om Sillen. Jag tycker att boken påminner om Sandvargen i ton och anslag. Enkelheten och lugnet är så mysigt. Perfekt högläsningsbok!
Anna Ehring har skrivit många fina böcker om känslor. Syltmackor och oturslivet, liksom Gammelmormor, Daisy och döden  tillhör några av mina absoluta barnboksfavoriter. Moa Graafs illustrationer lyfter boken och insidan (tapeten) som  karta är ljuvlig.


Inga kommentarer: