måndag 31 januari 2022

Den blixten tar av Therese Henriksson


Ett år har gått sedan de skildes åt. Eloise och Bastian. Eloise flyttade från lilla Nordale till Örnsköldsvik för att plugga. Och för att vara med Liam som också flyttat dit. 
Innan hon stack sårade hon Bastian och det svider fortfarande så illa att Bastian inte kan tänka på Eloise utan att det gör fruktansvärt ont. Nu är Eloise tillbaka till Nordale för sin farmors begravning. De ses åter men allt blir fel. Bastian är inte ens med på begravningen utan går ut i åskvädret för att jobba som den kyrkvaktmästare han blivit sedan han hoppade av skolan. 
Därute blir Bastian träffad och svårt skadad av blixten och han förändras i sitt inre, hör konstiga röster, ser skepnader som inte finns och får konstiga tankar om Aron som levde i Nordale för länge länge sedan och som omkom efter att ha ramlat ner från kyrktaket. 
Eloise dras in i händelserna med Bastian. Tillsammans vill de ta reda på  vad som hände Aron. Och varför  Eloise farmor sagt till Bastian att "Hinnan är bruten. Du ska hjälpa honom att återfå sin värdighet, och ge flickan det hon inte visst hon förlorat". 
Men då är det detta med Liam. Hur ska Eloise kunna berätta. 

Therese Henriksson har tidigare skrivit boken Kyla som också utspelar sig i en norrländsk småstad. Jag skrev då om  Kyla som jag gillade mycket. En rysare och dystopi. 
Den blixten tar är väldigt bra också. En realityfantasy och lovestory och en riktig bladvändare. Jag får Maria Gripe-vibbar. 

 

Inga kommentarer: