måndag 10 januari 2022

Valle och tonåringarna av Ellen Greider


Det var i matsalen. Valle satt kvar sist av alla. De andra var ute på rast. Till om med fröken. Så hörs ett muller, ett dundrande och klirrande. Marken skakade. Mjölken i glasen darrade. Vad är det som händer? 
In i matsalen kommer de dundrande i en flock. Långa ben, stora fötter och ett doftmoln av svett och parfym med tallrikar tunga av all mat. 
Valle blir skräckslagen. Han försöker gömma sig men det är för sent. En stor tjej kommer fram till honom, hon luktar parfym och tuggummi. Hon ler med sina stora mun med metalltänder. Robot-tänder! 
- Får jag sitta här? 
Valle kaster in sin tallrik i disken och rusar ut på gården.  Puh! Där är kompisen Ozzy och Valle berättar upphetsat om läskiga, jättemånga... med robottänder och en hel klass! 
- Menar du högstadiet säger Ozzy. De äter ju efter oss. 
Ozzys storeborsa går på högstadiet och är en nästan-vuxen jätte. 
Valle upptäcker att tonåringar finns. De är intressanta och läskiga. Vuxna kan inte bestämma över dem som de kan bestämma över barn. 
Plötsligt finns de överallt. De skrattar och skriker men ibland är de zoombie-stilla. Det är läskigt på riktigt. 
En dag kommer Ozzy på med fasa  att hans syrra, Iris, som är världsbästa syrran också ska bli en tonåring. Hon fyller snart tretton. 
Och något ännu värre. Ozzy ska flytta in till stan. 

Valle och tonåringarna av Ellen Greider är en rolig bok som man tokskrattar åt eller fnissläser. Underbara, fräcka illustrationer som förstärker och förstorar de läskiga tonåringarna som brer ut sig över sidorna. 
En fullträff! 

Inga kommentarer: