onsdag 23 mars 2011

Besatt

Jag har verkligen gillat Anne Cassidys tidigare böcker, "En andra chans" och "Glöm mig inte". De är rätt så stillsamma berättelser men ändå dramatiska och rafflande bladvändare. "Besatt" är likadan - en riktig triangelthriller.

Elly bor med mamma och storebror Andy som just kommit hem från Irak-kriget. Andy hamnar dessvärre i fängelse efter en misshandel och återigen lämnas Elly ensam med mamma. Hon söker tröst, styrka och kärlek hos grannkillen Carl. Framför allt kärlek.
Så börjar coola snyggingen Sandy, i Ellys skola och det dröjer inte länger förrän Sandy och Carl är ett par. Ellys svartsjuka tar hennes själ i besittning och hon börjar manipulera och intigrera för att slå in kilar i Carls och Sandys kärlek.
Till det yttre är Elly lugn och verkar inte bry sig. Hon flörtar och hånglar med andra killar. Hon går på fester, jobbar, pluggar, men svartsjukan sjuder och hon planerar ständigt hur hon ska få tillbaka Carl.
Samtidigt börjar hon rota runt hemma i Andys rum. Hon hittar födelsedagskort från Andys pappa till Andy. En pappa som själv inte alls har haft någon kontakt med. Varför? Hon hittar utklipp, foton och ... en pistol.
Sakta, sakta skruvas historien upp, stämningen hårdnar och ...beslutsamheten.
Beskrivningen av Elly är stark. Hon är ensam, sökande, kärlekstörstande och sviken av många. Av Andy, av den totalt frånvarande pappan och av mormor´som dog förra året och som var (och är) hennes stora förebild. Mamman gör henne chockad och besviken genom en otrohetsaffär (med Carls pappa) men framförallt är det förlusten av Carls kärlek och vänskap som gör henne totalt obalanserad.
Det blir svartsjukan och hämnden som driver henne. Mot katastrofen.
En bladvändare i en suggestiv stillsam dramatik.

Inga kommentarer: