söndag 13 mars 2011

Dalia Drakviskaren

Första boken i serien om "Dalia Drakviskaren" låg länge på att-läsa-högen innan jag grep mig an. Men när jag till slut började läsa så fastande jag och läste med stor behållning om draksystrar, kvinnliga drakviskare och drakkrigare. Krigarprovet är första delen i serien.

14-åriga Dalia och hennes vän Lutia ska göra tre prov som kvalificerar dem till drakkrigare så att de får sin draktatuering och sedan ansvaret att beskydda drottningen mot den onde fursten som hotar riket.

På själva provdagen är allt väldigt spännande men Dalia oroar sig för sin drake, Flumar, som visat tecken på dålig aptit och slöhet. Dalia fasar för att hennes drake blivit smittad av draksjukan som florerar och som är mycket smittsam.
De onda aningarna slår in, det går inte alls bra för Dalia och Flumar. Hennes drake är inte sig själv och hon blir inte godkänd och får därmed vara kvar som novis ett år till.
Det är något som inte stämmer.
Dalia vill inte tro att det är draksjukan som drabbat Flumar. Hon vill göra allt för sin drake och håller sig nära henne. Följande natt upptäcker hon att någon smyger sig in till drakarna och ger dem något grönt, illaluktande extrakt ur en flaska. Kan det vara så att drakarna blir förgiftade. Och i så fall, varför?
I drakviskarnas land är det kvinnorna som styr, de flesta männen är hantverkare eller fiskare och kvinnorna tar hand om det viktigaste, barn, hem och handel. Men det finns en som har en särställning, trollkarlen Jax som drottningen utsett till hovtrollkarl och som gör mirakel med sina örter.
Dalia tar kontakt med trollkarlen för att berätta sina misstankar.

Första delen av Dalia Drakviskaren slutar i en kliffhanger. Det är spännande, välskrivet och ganska lättläst. Ett plus att det är tjejer i huvudrollerna. Jag hoppas och tror att serien blir omtyckt och läst av både tjejer och killar. Författaren är danska Ida-Marie Rendtorff och för översättningen står Lena W. Henrikson.

Inga kommentarer: