lördag 5 mars 2011

De stulna barnen

Jo Salmson har gjort succé med två lättlästa fantasyserier, Drakriddarna och Almandrarnas återkomst. Nu kommer en ny välskriven och lättläst serie, Häxfolket.

Sol är en ljushårig, glad flicka som gör skäl för sitt namn. Hon liknar inte någon annan på gården och det händer att folk ute på fältet till och med gör tecknet mot ondska när hon går förbi. Varför vet hon inte men kokerskan, Misana har många, många gånger berättat om när hon kom till gården. Hon var liten som en räka, blek och insvept i en blå sjal. Ett hittebarn? Mer får Sol inte veta och hon nöjer sig med den förklaringen.

Det finns ytterligare två barn på gården, Arel, som tränas till krigare och vill hämnas sin äldre brors död och Eno som är son till en handelsman. De tre har lekt tillsammans nästan varje dag sedan de var små. I hemlighet.
En dag upptäcker Sol ett hemligt rum vid sidan av den stora eldstaden i salen. Underbart, tänker hon, nu kan vännerna träffas utan att de vuxna upptäcker dem.
Det är också här, i det hemliga rummet, hon får veta den hemska sanningen av sina vänner. Hon är en slav. Hon kommer aldrig att kunna lämna gården. Om hon rymmer kommer hon att straffas. Förtvivlad och arg kräver hon av kokerskan, att få veta mer om sitt ursprung, men hon vägrar berätta.
Sanningen är dock mycket värre och mycket farligare än både hon och pojkarna kunnat ana.

Första delen i "Häxfolket" är spännande. Boken slutar i en kliffhanger och del två kommer att bli efterfrågad i samma stund som den första är utläst.
Natalia Batista har gjort de mangaliknande illustrationerna. Jo Salmson har hittat rätt. Igen. Boken får flera extrapoäng med en stark tjej i huvudrollen. Slukarläsning för nybörjarläsarna!

Inga kommentarer: