lördag 9 juni 2012

Boken om allting

 
Boken är en  tunn och liten sak men med ett stort och  viktigt innehåll. Boken om allting är en bok som rör vid det innersta och som man inte glömmer i förestone.
Thomas är nio år, året är 1951 och han bor med sin mamma, pappa och styrasyster Margot som går i gymnasiet och är helt stendum. Tycker Thomas. Hur hon kan ha så bra betyg fattar han bara inte.
När Thomas blir stor ska han bli lycklig men han säger det inte högt. Det vore nog inte så klokt. Då skulle kanske  pappa ta fram träsleven och ge honom stryk. Pappa tycker att det bara är odågor och slashaser som är lyckliga. "Livet är en strid"! säger han.
Thomas kämpar på och skriver i sin egen bok, Boken om allting, om livet om framtiden och om lyckan. Om Jesus och om Louis Armstrong och om Eliza med läderbenet som han ska gifta sig med´. Om hon kan vänta.

 Pappa är mer än sträng, väldigt religiös och tycker att det bara finns en enda bok som är värd att läsa, Bibeln. Mamma är trött och ledsen men Thomas älskar henne över allt annat.

Närmaste granne med Thomas bor en gammal tant som alla tror är en häxa. Hon har två svarta katter, går omkring i svarta klänningar och kan trolla. Åtminstone kan hon trolla bort den stora svarta hunden, Stjärtbitaren, med mumlande ramsor. Tant Van Amersfoort bjuder hem Thomas och så börjar en vänskap som kommer att betyda mycket för Thomas och hela hans familj. Tant Van Amersfoort vet att berätta att det enda som hindrar lyckan är man slutar att vara rädd.
Det låter ju lätt men Thomas har många rädslor att tampas med.

Guus Kuijer har skrivit Boken om allting, som han själv tycker är sin viktigaste bok. Den är också hans mest kända och översatta verk. Guus Kuijer mottog ALMA-priset 2012 med följande motivering:
Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi.


Boken om allting beskriver det lilla barnets kamp och överlevnadsstrategi för att motstå en grym och despotisk fars vakande öga. Jag tänker på Franz Kafka och Jan Guillou. Hemska berättelser om aga och barnmissahandel. I  den här boken får den lille, med lite hjälp, sin revansch! Ha! Länge leve alla starka kvinnor! Ska du läsa bara en bok av Guus Kuijer, läs Boken om allting!

Inga kommentarer: