måndag 18 juni 2012

Skuggan i väggen

Micke och hennes mamma flyttar till en by i Norrland, till ett gammalt skruttigt hus just i liljekonvaljblommningens tid någon vecka innan sommarlovet. De har flyttat mycket och just nu är Micke evinnerligt trött på de ständiga uppbrotten. Här vill hon äntligen stanna och bo kvar!
Men huset är i dåligt skick och ganska snart upptäcker Micke en skugga på väggen i sitt rum. Skuggan är kvar vare det sig är ljust eller mörkt och lämnar inte Micke i fred. Hon börjar prata med skuggan och när hennes klasskompisar berättar att hon har flyttat in i ett spökhus så känns det mer än läskigt.
Det går rykte om att den flicka som bodde i huset för länge sedan blev iknuffad i älven. Blev Elli dödad? Och i så fall av vem eller vilka. Är det därför hon inte får någon ro? Vad vill hon säga?
Micke söker svar både hos de gamla på äldreboendet och hos sina klasskamrater. Den gamla gåtan snurrar vidare och Micke tycks inte få något svar. Några ledtrådar spinner dock vidare till dagens situation i byn och i klassen. Vissa saker verkar upprepa sig. Hela tiden. Då och nu.
Kerstin Lundberg Hahn har skrivit en mycket spännande och mystisk bok om förtryck och sorg, om vänskap och mod.  se även www.lundberghahn.se

Inga kommentarer: