söndag 17 juni 2012

Now is the time for running

Deo och hans äldre bror Innocent tvingas fly från den lilla byn i  Zimbabwe sedan deras mamma och morfar samt resten av byinnevånarna trakasserats och dödats till följd av ett gerillaangrepp.
Med en fotboll, fylld med i stort sett värdelösa sedlar, tar de sig genom landet till Breitbridge vid gränsen mot Sydafrika, där de genom ett under och nya gymnastiksskor byter till sig platser på båten över Limpopofloden till Sydafrika. Där väntar dock betydligt fler stapatser, både vilda djur i nationalparken och rasistiska påhopp.
Till slut får de i alla fall jobb på en tomatplantage där de stannar ett tag. Innocent är förståndshandikappad och har många ritualer i sin vardag. Han har sin Bix-box, sin transistorradio och en dröm om att få återse deras pappa.
Deo har fotbollen. Han lever för sina fotbollsmatcher och för sin älskade bror.
En rasistisk mob driver bröderna ifrån varandra och vetskapen om att det värsta har hänt gör Deo förkrossad, deprimerad och ensam. Återigen är det fotbollen som räddar honom från ett liv bland limångor i rännstenen.
Michael Williams är chef för Cape Town Opera i Sydafrika men också manusförfattare, kompositör och författare. Hans ungdomsbok Now is the time for running kommer snart på svenska. Boken bygger på intervjuer av tre zimbabwesiska ungdomar som Williams lärt känna. Han blev mycket berörd av de rasistiska attackerna i Sydafrika 2008, som också ligger till grund för händelserna i boken.
Boken är en riktig bladvändare med en fasansfull verklighetsbakgrund som Williams lyckas vända till åtminstone en liten strimma av hopp. Tack vare fotbollen!
Den svenska översättningen (Sofia Lindelöf) kommer i augusti "Spela för livet" blir titeln.

Inga kommentarer: