fredag 8 juni 2012

Jellicoe Road

Efter en trög start om en bilolycka med en massa personer och stor tragik så varvas historien upp. Huvudpersonen heter Taylor Markham, är 17 år och går sista året på Internatskolan. Hon bor med Hanna, en slags fostermamma, i ett hus vid floden i ett mindre samhälle i Australien. Där har hon bott alltsedan  hennes mamma lämnade henne i trakten för sex år sedan.
 I början av berättelsen försvinner Hanna, spårlöst, till synes utan anledning. Kvar finns ett oavslutat manus om fem ungdomar, Taylors mardrömmar och hela hennes kaotiska liv. Hennes familjehistoria pockar på. Hon måste få veta vad som hänt.

Nutid varvas med dåtid och den mystiska bilolyckan i dåtid finns som en fond.
 Nutid är att Taylor detta år blivit utsedd till  ledare för internatskolan och ska tampas med townies (ortsbefolkningen) och cadets (från militärskolan) i ett triangelkrig med var sina coola ledare och en massa förvecklingar, gränser, regler och straff vid överträdelser. Jonah Griggs är ledare för kadetterna och har en gemensam upplevelse med Taylor för ett antal år sedan.  Och sen finns här en massa fler spännande personer, Ben, Raffaela, Caz, Jessa.

 Melina Marchettta, australiensisk författare,  har skrivit många ungdomsböcker, se hennes hemsida http://www.melinamarchetta.com.au/ och bland annat blivit belönad med   Printz award 2009 för Jellicoe Road.
Detta är en sann cross-overbok. Man vill läsa om direkt när man läst klart. Världen, personerna stannar kvar och surrar runt, runt i huvudet.... för man vet inte riktigt om man verkligen fattat allt.

Inga kommentarer: