söndag 29 november 2015

att vara jag


Att vara jag är en berättelse om Rosa mitt i puberteten som vara vill bara vara sig själv. Men hur ska man vara som tjej?  I mellanstadiet  ville hon vara kille. Det skulle vara mycket lättare. De fick göra fel utan att vara fel. Hela tjejgrejen verkar vara mesig. Rosa googlar pubertet och läser om pojkar, om testosteron om att de vågar ta större risker, vilket gör att de misslyckas oftare och blir mer uthållig.
Och att tjejer ska samarbeta, tävla i lag, uppmuntra varandra. Rosa ritar en serie om kvinnornas eller kvinnoförtryckets historia. Kort och koncist, starkt och peppande.

Rosa är kär i Ville och vill att han ska förstå. Utan att hon ska behöva säga nå´t.  Hur kan det som känns bra vara så svårt? Men hur fruktansvärt svårt blir det inte då han kommer in på kaféet med en tjej. Som att huggas av på mitten.
Sommarlov. Vita klänningar, bada naken, kusinernas vita soffa, mensblod... på soffan. Bindor i prasslig förpackning. Tänk att få vara en örn. Det är INGET skämmigt med mens. Värsta heliga grejen. Värt en tårta!

Anna Höglund har skrivit och illustrerat en grafiska roman som är hur bra som helst. En bok om identifikation och om kroppen, om tankar och fulhet, om tjejer och krav. På att vara snygg och tillags och att vägra vara söt.
Den här boken behövs för alla unga i 12års-åldern (och deras vuxna) och är redan en  blivande klassiker. Vackert och starkt illustrerat i både hela uppslag i färg och i svart-vitt serieteckningar. Som tavlor.
Hur har vi kunnat klara oss utan den här? I alla dessa år. Grattis alla tweens!

Inga kommentarer: