fredag 20 november 2015

Mysteriet på Hester Hill

Tvillingarna Meg och Frank ska tillbringa sommarlovet i Svarthed med farbror Elliot och Carl. Det suger. Mamma och pappa har bråkat hela vårterminen och allt är kaos hemma. Så några veckor på Hester Hill i Svarthed är väl bara helt underbart. Eller. NOT. 
På stationen i Svarthed är det öde. Ingen möter. En flicka i lång fläta med rosett på en station som inte finns. Mystiskt. 
Men så kommer farbror Elliot som urskuldar sig. Tog fel på dag. Hester Hill väntar. Enormt hus. Många låste dörrar. Fotsteg i rummen och så en fågel som stör. 
Frank har sin tuba med sig som han älskar att spela på. Vill köpa nya noter på bokhandeln i samhället. Bokhandelsägarinnan är intresserad av Frank men mest av hans syster. Vad hette hon egentligen? Hon kallas för Meg men heter Margareta. 
Men då står allt helt klart. Margareta på Hester Hill har ett paket att hämta. På bokhandeln.  

Medan Frank är i samhället för att fixa noter till sin tuba så cyklar Meg till dammen. Nattdammen Hon hör skrik och någon som ropar efter Nikodemus. Hmm vem heter så? Numera. 
Flera konstigheter händer. På vinden hittar de ett spel, som liknar en Anden-i-glaset-grej som berättar saker.  När Meg hämtar paketet på bokhandeln visar det sig vara över hundra år gammalt. 
Meg hittar också en dagbok på Hesterhill och Frank o Lily hittar en konstig tunnel. 
De upptäcker en tavla med en pojke som har sex fingrar. 
Å så Typiskt! Det regnar och är oväder hela tiden. 
Är det så som förbannelsen säger: skogen kommer att börja brinna och dammen kommer att rämna? 

Den här sommaren blir allt annat än lugn och rofylld för Frank och Meg. Mamma och pappa får bråka bäst de vill. Här på Hesterhill kan de glömma vardagen hemma och oroa sig för helt andra saker. 

Christian Ohlsson har vunnit barnens hjärtan med den magiskrealistiska serien som börjar med Glasbarnen. 
Mysteriet på Hester Hill är spännande och romantisk. Orolig och in på bara-skinnet-läskig. Queertemat smygs in så lagom och fint att det knappt märks. Skickligt! 

Inga kommentarer: