måndag 16 november 2015

Världen på vinden


Det händer att barn tröttnar på sina leksaker också på dem de har gett namn och kärlek. De glöms bort, kanske slängs de eller lämnas till någon loppmarknad, men ...i bästa fall hamnar de  i en låda på vinden eller i källaren. Där kan de få eget liv. Igen.
Det här är en berättelse om sådana leksaker - många år senare. Om en vind. Om en värld. Om ett leksaksuniversum. 
Tella, berätaren, är en spindel med ett löst huvud. Fajter erbjuder sig att hämta verktygslådan och skruva fast den lösa skruven och berättar samtidigt en fasansfull historia om Lill-Gunnar som tappade sitt huvud. 
Tella viskar till den gamla trasiga nallen som glömt vad hon heter, Nalle Nelly heter hon för det kommer Tella ihåg. Så länge någon minns, finns man. 

Ingen av leksakerna känner till världen utanför men Tella är nyfiken och vill veta. Profeten och Uttris inte alls. Det finns ett hot i den stora Råttan. Hela tiden. Ett hot och en Effelant så att världen vidgas

Detta är en filosofisk och fin högläsningsbok som tar upp både stora och små frågor om livet och döden och allt däremellan. 
Världen på vinden av Lotta Olsson är en långsam och funderingsvänlig bok á la Nalle Puh, Vems lilla mössa flyger och Det susar i säven. Illustrationerna av den franske bilderbokskonstnären Benjamin Chaud är ljuvliga! 

Inga kommentarer: