lördag 21 november 2015

Skorstensjul

Tre barnhemsbarn har rymt och kommit till Stockholms Centralstation. Det är Mago, 12 år och väntar på att hennes pappa, Melchior Jasper,  ska komma från Sydafrika och hämta henne, det är Stella som inget vet om sina föräldrar mer än att de lämnat henne som bebis utanför barnhemmet och så är det Issa som har en särskild gåva. Vilken är lite osäkert ännu men det är han som kommer att lösa ett problem med Niklasson som alltså är den luggslitne farbrorn som sitter på centralen med en fiollåda framför sig och har glömt vem han är och vad han heter. Niklasson känner inte igen något men ryser vid namnet von Stump.  
Tack vare en flicka, Lille Haj, får de tre barnen bo hos henne på taket. Hon tillhör skorstensbarnen som lever på taken och inte vill ha någon människa till hjälp. Ledaren för skorstensbarnen är Lille Hajs storebror, Rustan. 
Barnen får hjälp av Miriam som har en leksaksaffär och ett hus där de får bo. Hon har ett dockskåp som ser ut som hennes hus, fast litet. Issy älskar det. 
På Luciakvällen kommer en lustig figur förbi affären. Det är stängningsdax men figuren får komma in. Det är Buske som egentligen gömmer pysslingarna Hyske och Fnöske i sin kappa och som kommer från skogarna i norr med hjälp av luftlöpare. 
Men ...den stora frågan är vem Niklasson är. 

"När mörkret är som djupast ska det klaraste ljuset tändas". 

Mårten Sandén har skrivit texten till den här Dickensinspirerade julsagan. Lina Bodén har illustrerat ljuvligaste bilderna i både svartvitt och färg. Varje kapitel (24 st) inleds med ett helsidesuppslag i färg i sann julkortskänsla. Däremellan illustrationer i svart-vitt. 
Skorstensjul är en finstämd och  spännande adventsbok att läsa varje kväll och längta till nästa. 

Inga kommentarer: