måndag 10 december 2018

Min hemliga tvilling av Kerstin Lundberg Hahn


Leias föräldrar är robotnördar. De jobbar bägge två på Institutet för artificiell intelligens där de utvecklar smarta robotar. Ibland jobbar de hemifrån och en gång, det var ju inte meningen att Leia skulle se, så smög hon sig efter mamma ner i källaren och får se något som hon inte trodde vara möjligt. På det gamla pingisbordet låg någon som faktiskt såg ut exakt som Leia. En kopia av henne i naturlig storlek som såg helt levande ut. 
Leia smyger därifrån och mamma märker aldrig att hon gjort den makabra upptäckten. Mamma låtsas bara ha varit i källaren för att ordna med tvätten. 

Till saken hör också att Leia en gång hade en tvilling. En liten syster som dog vid förlossningen. Leia har alltid undrat hur det skulle vara om hon fått leva. Om de två skulle ha fått växa upp tillsammans. 

Vanligtvis pratade mamma och pappa om sin älskade forskning, om robotar som skulle testas på ett äldreboende eller olika företag som ville samarbeta. Det var neuroteknk hit och algoritmer hit. Men roboten i källaren var uppenbarligen hemlig. Varför? Och varför hade de gjort den till en kopia av Leia? 
Samma vecka åker mamma och pappa iväg på en konferens till Delhi. Farfar kommer för att bo hos Leia.  Föräldrarnas jobbresor och konferenser är stående inslag i vardagen så Leia är van. Innan de åker så får Leia, också detta av den slump, se när mamma gömmer källarnyckeln i pappas vinterkeps. Hmm... upplägget som en Hitchock-film. Nu vet vi att detta kommer att hända läskigheter. Mamma och pappa är borta, en nyckel finns och en nästan helt färdig robottjej, som ingen vet något om. 

Film á la Alfred skulle det kunna bli. Men det här är en bok och man läser den med en härlig rysningskänsla. Något kommer att hända. Var så säker. 
Två hundra år efter Frankenstein. Vilken passande pendang. 
Kerstin Lundberg Hahn har skrivit en mängd barn och-ungdomsböcker, många med rysliga och mystiska händelser. Min hemliga tvilling är en SF- roman med både mystiska och trovärdiga inslag. Rysligt och spännande. Riktigt, riktigt bra! 
Illustrationerna på omslag och tapet är tecknade av Elisabeth Widmark som tidigare också illustrerade "Pojken från längesen" .  


Inga kommentarer: