måndag 3 december 2018

Tomtespelet - en julsaga i 24 kapitel av Arne Norlin


Michael ser en mystisk tomte på en julmarknad. Tomten säljer inget men erbjuder Michael att vara med i ett spel. Det är bara roliga och spännande saker i spelet och varje dag kommer han att få en uppmaning att utföra något. Uppmaningar via SMS från tomten. Det låter ju kul. Självklart kan man vinna ett fint pris. Tävlingen börjar den 1 december och fortsätter ändra fram till julafton. 
Michael blir taggad och lite nervös över uppdraget som ingen annan verkar veta något om. Han berättar inte ens för bästa kompisen Arvid. 
Första dagen är uppmaningen "Baka pepparkakor" och vips ringer det på dörren och på handtaget hänger en påse med pepparkaksdeg. Någon person syns inte till. Mystiskt! Inte har han bakat någon gång tidigare heller. Googla "baka pepparkakor" funkar! 
Varje dag kommer ett SMS och så får han respons på kvällen över dagens övning och hur han framskrider i tävlingen. Det är riktigt spännande att läsa vilka uppmaningar som kommer. En del är riktigt kluriga och knepiga. Michael måste också  räkna ut hur tomten skulle vilja att han gjorde och att vara extrasnäll och påhittig för att avancera snabbt i tävlingen. Det blir en utmaning och rolig pepp för elvaåriga Michael, ibland hjälper lillasyrran Stella till, utan att hon anar något om spelet naturligtvis. 

Det här är en rolig och modern julsaga som man läser med både spänning och skratt. 
Arne Norlin skriver flytande lätt och ledigt. Högläsning för mellanstadiet blir bra. 

Inga kommentarer: