fredag 21 december 2018

Mira#vänner#kär#ettårimittliv av Lemire och BregnhøiMira sitter på nyårsnatten och skriver ner sina önskningar. Det är omöjligt att sova när mammas nyårsfest går bananas och mamma dansar som om hon vore värsta skönhetsdrottningen, men med läppstift på tänderna. Vuxna är VERKLIGEN pinsamma. Mammas nuvarande kille heter Klas och är polis och är rätt så bra. Bättre än den förra i varje fall, Mikael, som hade ett ekologiskt jordburk och de fick äta rotfrukter varje dag hela oktober. Med Klas saknas det aldrig lördagsgodis. 

Önskning nr 1 är att få ett coolare och inte så barnsligt rum. Nalle och mylittlepony-befriat.
Önskning nr 2: Att övertala mamma att få ha ett eget insta-konto. Det perfekta sättet att få ett nytt blogg-liv.
Önskning nr 3: Det vore najs att blir kär som de andra som blir kära hela tiden. Hur svårt kan det vara?
När skolan börjar igen efter jullovet har det börjat en ny cool tjej, Beata,som Miras kompis Naja genast lägger beslag på så att hon ska kunna få träffa Beatas kusin Benjamin som hon är kär i. Mira hänger med men ändrar sig snabbt.  För Mira går det bara inte att bli kär, hon är bara så himla barnslig och bygger borgar och robot med Lovis.

Så blir det Miras födelsedag och hon får en KAMERA. Så nu börjar Insta-livet! och så såklart ett härligt födelsedagskalas.  UTAN killar blir det  värsta kalaset ever tycker  Beata och Naja som lämnar festen i protest. För Mira blir livet  110% värre än helvetet särskilt när de också startar en kärleksklubb Men för att vara medlem där så måsta man ha varit kär och det har aldrig Mira varigt, trots att hon verkligen har försökt.
 Hur kan ens bästavän svika så och hur kan mamma inte förstå hur hemskt livet är när ens kompis sviker. Hon bara jobbar och jobbar och dejtar nya killar.
Tur att mormor finns och kan lyssna.


Serieromanen Mira av Rasmus Bregnhøj & Sabine Leminre är en härlig och igenkännande berättelse om ett år i Miras liv. Just det där året då kompisarna plötsligt får helt andra intressen och man utvecklas så olika. 
Boken fick Pingpriset i Danmark  "Bästa tecknade barn- och ungdomsserie i Danmark 2018!"Juryns motivering:
”Mira skildrar på ett väldigt fint sätt det svåra i att nästan vara tonåring.” 
Jag gillar! gillar!  


Inga kommentarer: