söndag 1 september 2019

Blod i gruset av Mats Jonsson
Så bra bok för barn och deras vuxna om Ådalen-31!

Mats bor i Stensätter, en by med några få hus. I ett av husen bor Ing-Mari, en tant som är Mats bästa vän. Varje kväll går Mats till Ing-Mari och byter tidning och får kola. Ing-Maris man Lasse lever men just så knappt. Han ligger i sin säng i en egen värld. Ibland händer det att han skriker till. ” Blod i gruset” är hans nya mantra. Läskigt tycker Mats.
I skolan ska de jobba med ett stort projekt. Alla ska intervjua en gammal människa om hans eller hennes ungdom och om hur samhället såg ut då.
Andra världskriget! Så tänker Mats och bestämmer sig för att ringa till morfar. Han jobbade vid järnvägen under kriget. Men samtalet går inte alls som han tänkt sig och Mats tvingas inse att han måste  byta spår.
Han pratar med grannen Ing-Mari och försöker höra sig för om hur hon och hennes man Lasse hade haft det i sin ungdom. 

 Ing-Mari visar en bild på väggen med en glad Lasse och Mats vill veta vad det är som gör att Lasse nu är skraj för något och ropar "blod i gruset". Han börjar undersöka och får veta vad som hände 1931 i Lunde. 
Det var en stor strejk och en stor demonstration. Soldater kom till Lunde och sköt skarpt mot demonstranterna. Fem personer dog. Fyra män och en tonärsflicka. Mats blir upprörd när han hör vad som hänt i hans hemtrakt. Hans föräldrar försöker dock släta över det hela. Det här är inte något för ditt skolarbete säger mamma. Man vet inte vad kompisar och deras släktingar har för minnen från den här tiden. Vilken sida de stod på. 

Men Mats ger sig inte. Han vill veta vad som hände och vad och om Lasses ångestrop har med historien att göra. Mats bestämmer sig för att undersöka vad som hände den dagen då över fyratusen människor marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor. 

Mats Jonsson är känd som serietecknare med självbiografiska serier. Nu kommer hans första textbok där han med lätt hand och stor inlevelse berättar en historia som påverkade Sverige och bygden i flera generationer. 
Läs!  och läs den tillsammans med ett barn. En bok som denna hoppas jag ska få många läsare. Den är intressant och spännande, lärorik och känslosam. Inga kommentarer: