måndag 2 september 2019

Den där Jonny Jonsson Johnson av Elin Lindell

Jonny har det inte lätt. Till att börja med själva namnet. Jonny alltså. Med Y. Han har en solklar karriär som kriminell.  Det tror i alla fall både Nicolai och bästakompisen Elias. I fängelse är Y-namnen överrepresenerade. Det vet ju alla.

Att Nicolai är en idiot vet han ju och är bombsäker på att det är just Nicolai som har knyckt hans gamla rostig cykel. Vad han nu ska med den till?

Men utan cykel är livet inte så roligt alls. Även om ens gamla cykel var rostig och hade en kedja som hoppade så var det i alla fall en cykel. Elias lovar motvilligt att han ska hjälpa honom få tillbaka den om Jonny istället lovar hjälpa honom att fråga chans på Melissa. 
Så nu blir det lite pyssel med det. Ordna mobilnummer, messa, peppa. Jonny är inte intresserad av någon chans alls. Men Elias desto mer. 

Jonnys föräldrar är skilda. Det är helt OK,  förut bråkade de bara. Men nu har pappa planer på att söka ett jobb närmre så att de ska kunna träffas oftare, kanske varje dag. Jonny misstänker att mamma och pappa ska bli ihop igen. Det vill han verkligen inte. 

När han fyller år önskar han sig mest av allt en cykel, pengar, en alladin-ask. Okej han får chokladen och en cykelhjälm. Cykel, not. Pengar, icke. Mormor har istället skickat pengarna han brukar få i födelsepresent till en familj i Uganda så att de kan köpa en åsna i Jonnys namn. Bah!
Vilken ära! Nu är han en åsna utan cykel som bor i ett hus med loftgång, har spiderman-kalsingar och en pappa som jobbar som mattant.

Elin Lindell har skrivit den roliga bokserien om Jördis. Hon skriver flyhänt och humoristiskt.  Att läsa  Den där Jonny Jonsson Johnson är verkligen en skrattfest. Eller kalas! som deras lärare Ann-Sofi skulle ha sagt. Läs och njut!

Inga kommentarer: