fredag 7 maj 2021

För att vi hör ihop Klara Krantz


 Måna är död. Ingen annan vet det, varken  mamma, pappa eller storebror Jonas. Just nu är familjen på väg till Skälmö. Havet är lugnt och mamma kör fort. Det borde skrattkittla i magen men när man är död känner man ingenting.

Skälmö var ju Månas och Alices ö. Varje sommar har de hängt där tillsammans. Badat, simmat bland maneter, spelat teater, bakar frallor till alla på ön. De har en egen strand, en hemlig plats, ett livsfarligt stup. Och ett gemensamt rum. 

Men nu är det inte så längre. Alice fanns i ett annat nu. För nästan precis ett år sedan dog Alice i en bilolycka. De andra i bilen överlevde men inte hon. 

För att vi hör ihop av Klara Krantz handlar om två bästavänner som verkligen älskar att vara med varandra. När Alice dör så lever inte Måna  heller. Inget är roligt och ön påminner om då och om allt kul de gjorde tillsammans. 

Men med hjälp av ö-bon Sonja som nyligen blivit änka och katten Loppan så förstår Måna till slut att det inte är farligt att vara ledsen. Det är bättre att vara ledsen än att vara död. Faktiskt. 

För att vi här ihop av Klara Krantz är en stark berättelse om sorg och saknad och om att komma vidare i livet. Vartannat kapitel är Nu och vartannat kapitel är Ett annat nu. Omslag, karta och vinjetter av Anneli Furmark. Läs den sakta och njut av språk och den fina berättelsen.

Inga kommentarer: