måndag 10 maj 2021

VArgöga av Niklas Leavy


 Bröderna Simon och Jonathan har utmanat varandra på en livsfarlig lek som slutar i en katastrof. Storebror Jonathan som alltid är den starka, populära och duktiga åker inunder en bil och blir svårt skadad  men överlever tack vara sitt varghjärta. Livet för familjen blir inte lätt.  

Bröderna får tillsammans åka ut till ön Vargöga mitt i Vänern där de ska bo hos pappa. På ön vilar en konstig stämning. Familjen Varg har inget gott rykte och många tittar snett. Den gamle mannen Milos vet det mest om ön och framförallt om vattnets magiska kraft och om Familjen Vargs anmoder Mathildas hemska historia. 

Simon blir vän med Elvira på ön och hon är den kloka och roliga vännen som alla längtar efter. Men Simon har något som drar i honom. En törst utan dess like. Om de bara kan få dricka det där vattnet från brunnen. Brunnen som finns i  ödehuset dit pappa strängeligen har förbjudit honom att gå. Men Simon kanske kan rädda sin storebror.  

Nyårsaftonen närmar sig och den stora Hamndagen när lådbilsrallyt ska gå av stapeln. Elvira och Simon har byggt en bil och  ska köra nerför hamnbacken och till varje pris vinna! Sen blir det nog segerdans och varm choklad på Hamnkrogen. "För så kan livet också vara. det kan vara lika glittrande som mörkret är hungrigt. Lika stort som kärleken till en storebror. Lika pirrande varmt som Elvira".

Niklas Leavy har skrivit en riktig läskig berättelse om magi och förbjudna handlingar. En bok med rötter många år tillbaka i tiden men som skrämmer än i dag. Vargöga är en riktig bladvändare. 

Inga kommentarer: