måndag 17 maj 2021

Hjördis i skolan av Jugga Wieslander och Lotta Geffenblad

 


Hjördis har haft ett långt sommarlov och varit hos farmor och haft det så himla mysigt och fint. Nu börjar skolan igen och det är klasskompisar och lek och lite jobbiga saker i skolan. Hjördis tycker inte alls om att prata högt inför klassen. När hon ska presentera Västerbotten och dess grannlandskap på kartan så får hon sträcka sig så att hon nästan inte når. Det är pinsamt och svårt att komma ihåg allt. Fröken är sträng och låter henne inte slippa undan. 

Men värst är ändå matten och multiplikationstabellen. Det måste man kunna som ett rinnande vatten. Hjördis kämpar. Tur att kompisarna finns så att man hinner leka lite på raster och kvällar. Särskilt bra är det att Krille finns. Han är både snäll och fin och så himla bra på Burken-leken. 

En tjej i klassen heter Birgitta B. Hon blir extra utsatt, särskilt av syfröken som kastar nattlinnet som Birgitta har sytt och säger att det luktar lort. Hjördis nattlinne blir heller inte godkänt. Hon får ta hem och sy om. Snart ska de få börja sy på maskin och Birgitta trampar fullt ös på gasen fastän hon blivit varnad. Syfröken blir vit i ansiktet. 

Alla vuxna i skolan är verkligen inte snälla. 

Jujja Hjördis Wieslander har skrivit böckerna om Hjördis. Perfekt högläsning för 5-9-åringar, genomillustrerad av Lotta Geffenblad. Läs också de två tidigare delarna. Hjördis och Hjördis och farmor. Vardagsäventyr när de är som bäst! 


Inga kommentarer: