torsdag 17 september 2009

Dårhus - en thriller

Ally Kennen har kommit med tre böcker på svenska. Odjuret, Brevvännen och nu Dårhus. Alla tre utspelar sig i white-trash-områden, bland mer eller mindre kriminella belastade familjer och det är såklart barnen och ungdomarna som får betala skiten som föräldrar startat.
Lexi finns med i "Brevvännen" som Devlins syster och Chas´ hett eftertraktade flickvän men denna bok är helt fristående från förra.
Nu är det slut med Chas och Lexi flyttar tillfälligtvis hem till sin mamma (och mammans vidrige och avskyvärde kille Owen). Hon vantrivs både med mamman, Owen och deras hund Tyson och när Tyson rymmer p g a Lexis slarv så tvingas hon leta efter den i Bewlea-skogen. Där kommer hon vilse och jagas av två ilskna hundar. Hon söker skydd i ett gammalt övergivet hus som visar sig vara det gamla mentalsjukhuset. Hon ramlar i iskallt vatten, håller på att drunkna och räddas av okänd hjälte.
Men det är något skumt med hela mentalsjukhusområdet. Det är något mycket skumt med Owen. Och det är något väldigt tvivelaktigt över mamma och hennes storartade planer på bröllop.
Detta är en spännande bladvändarbok med socialt engagemang. Mycket mer och mycket bättre än vad framsidan signalerar.

Inga kommentarer: