söndag 13 september 2009

Tänk om det där är jag

Johanna Lindbäck har en säker ton, hon vet hur ungdomar lever, pratar, tänker. Troligen för att hon också jobbar som gymnasielärare.
"Tänk om det där är jag" är hennes tredje ungdomsbok.

Agnes har flyttat med familjen från Stockholm till Umeå. Pest! Hennes mamma och pappa försöker spela lyckad reklam-familj men Agnes har en plan. Hon vill inte längre vara präktiga, pluggiga, tjejen-som-ingen-märker. Hon vill synas! Hon vill vara ny! Flytten innebär ju definitivt en möjlighet och ett tillfälle till det. Så nu, make-over! Nya kläder, nya tankar, ny glad-trevlig-öppen-social karaktär. Bort med gamla säck-kläder! Bort med kjolar som gör att hon ser ut som en bredarslad hippie från Indien.
Adam som bor granne med Agnes är en trevlig kille, men lite för lik den hon egentligen inte vill vara. Så är det Jacob, smal och snygg och som spelar i ett band. Agnes hakar på allt, tar kontakt, börjar jobba på hamburgerrestaurang, hänger på spelningar.
Men det går inte att lura sig själv. Agnes blir kär och då är det bäst att vara som man är...i längden i alla fall.
Och det kan kännas som finaste soluppgången i magen.

Jag gillar verkligen Johanna Linbäcks stil, hennes språk, hennes humor, hennes så-känns-det-att-vara-ung-och-tro-att-man-är-fel-skildringar. Såklart är det ett extra plus att boken (liksom de tidigare)utspelar sig i min hemstad Umeå. Coolt!

Inga kommentarer: