fredag 4 september 2009

Poetisk högläsning - Lova att du går tillbaka

En tjock och härlig högläsningsbok för dig som gillar djur och natur kryddat med en aning magi.

En överigen sommarkatt vandrar ensam längst vägkanten. Det är ett riktigt blixtoväder och katten gömmer sig i en håla i ett träd. Träden vakar över henne och hennes ofödda ungar.
Så småningom hittar katten en fristad hos en hund. En hund som är bunden vid en tjock kedja och som har en skottskada som läkt illa. Katten och hunden blir vänner, två små kattungar föds men de måste hela tiden gömma sig för hundens ägare - Gäddansiktet som är en riktigt elak man som själv tvingats fly från sin misshandlare och suput till far för många många år sedan.
Kattungarna Puck och Sabina kommer ifrån varandra och kattmamman får Puck att lova att gå tillbaka.
En parallellhandling finns om ett mycket gammalt träd där en varelse lever, en kvinna som blivit lämnad och sviken och som nu är fången i en ormskepnad i en kruka och planerar att få dottern Nattsång tillbaka. Hon vill hämnd.
"Lova att du går tillbaka" är författaren Kathi Appelts debut. Boken är indelad i många korta kapitel med illustrationer av David Small. Det här är en bok som passar att läsa vid sängkanten för ett tålmodigt och lyssnade barn. Den passar nog inte alla men för några kommer den här boken att bli en riktig läsupplevelse.

Inga kommentarer: