lördag 5 september 2009

Fyren och stjärnan

En pärla bland årets utgivning. En riktig bokslukarbok som innehåller allt man kan begära av en bra bok.

Blenda 14 år och hennes lillebror Erik , 10 år, bor med mamma Tora i Göteborg. Deras älskade pappa åkte för sju år sedan på guldfinnarresa till Amerika sedan storstrejken gjort honom arbetslös. Han har inte hört av sig sedan dess, bara ett ynkligt brev i början av bortovaron och mamman känner sig sviken.
På tvätteriet där mamman jobbar bli hon bekant med en stilig man i uniform. Det är fyrmästar Carl Nordsten som uppvaktar henne. Barnen tycker att han har stränga ögon och blanka knappar. Men mamma lovar att det kommer att bli så bra.
Så. De flyttar ut till fyren för att bo tillsammans med fyrmästaren. Det är långt från Göteborg och de blir fångar på ön utan någon kontakt med land. Farbror Carl visar sig vara en riktig tyrann (i stil med Fanny och Alexanders styvfar i Bergmans storartade film) Blenda låter sig inte kuvas, hon längtar efter liv, efter pojken hon börjat följa, men allra mest efter sin far.
När farbror Carl råkar bryta benet (som ett syndastraff) får barnen själva sköta fyren en stormig natt när mamma åker in till sjukhuset med fyrmästartyrannen. Ett fartyg sänder nödsignaler och nästa dag kommer en liten räddningsjolle med fyra okända sjömän i land.

Det här är en bok om tiden för knappt hundra år sedan . En stillsam bok men med stor dramatik. En bok för slukare och en härlig högläsningsbok! Annika Thor har skrivit boken tillsammans med sin man Per Thor. Och det har de gjort väldigt bra!

Inga kommentarer: