måndag 2 juli 2012

Månfågel

Vendela känner sig ensam och olycklig. Hon skriver ett sorgset brev  till någon, vem som helst. Hon postar det mellan stenarna nere vid stranden.
Vendela är den ensammast människan på jorden. Bästisen Minna har flyttat till England och hennes hemliga kärlek, Gabriel, verkar ha blivit ihop.
Hon tänker verkligen inte bli kompis med konstiga Cornelia som flyttat in i Minnas gamla lägenhet. Om nu pappa hoppas på det. Aldrig i livet.
Till på köpet blir hon sjuk, körtelfeber och yrsel. Allt känns deppigt.
Det är då det händer. Ett brev dimper ner på dörrmattan. Ett kuvert med snirklig handstil, adresserat till Fröken Vendela Höök och undertecknat av någon Wilhelm Silveus som kallar henne sin tvillingsjäl. Hela stilen och uttrycken i brevet verkar så gammeldags, så högtidligt.  Hon känner ingen Wilhelm, ingen Silveus.
Vendela förstår ingenting, men anar att denna tvillingsjäl på något vis fått tag på hennes brev mellan stenarna. Kan det vara någon som driver med henne.
Hon chattar med Minna i London, som peppar.
Vendela skriver snart ett brev till, ett kort och personligt och smyger iväg ner till strandkanten.
En fågel cirklar runt henne. Hon känner sig iakttagen.  Cornelia dyker upp med stjärnkikare på blanka dagen. Snacka om konstig tjej.
Mysteriet kring breven tätnar och någon i närheten kommer till oväntad hjälp. Och någon långt borta behöver hjälp. Snabbt!


Månfågel är en mystisk och mysrysig bok där det magiska i vardagen blir både trovärdigt och sannolikt. Månfågel är som en deckare, en fantasy, en komma-till-insikt-om-sig-själv-bok.
Ingelin Angerborn har gjort det igen. Skrivit så man glömmer att man läser! En ny bokslukarbok till alla läsglada. se även hennes hemsida http://www.ingelin.se/

Inga kommentarer: