söndag 21 april 2013

Glasbarnen

Billie och hennes mamma flyttar till ett gammalt tråkigt hus i Åhus. Det var verkligen inget som Billie vill. Men mamma vill börja om. Tänka nytt och börja om. Pappa har just dött och deras hus innehåller alldeles för mycket minnen. Tycker mamma.

Det nya huset är läskigt. Billie gillar det inte alls. Säljaren är väldigt svävande om vad som hände med den tidigare familjen.  Varför flyttade (flydde)de som bodde där tidigare bara hals över huvud? Varför är alla deras gamla fula möbler kvar? Varför är böckerna kvar? och teckningarna?
Billie vaknar på natten av knackningar på fönsterrutan. Hon får se små barnhandavtryck i dammet på det lilla bordet i gästrummet. Skrivna varningar och taklampan i vardagsrummet gungar helt omotiverat. Som om någon hängde i den...
Billie vill undersöka vad som hänt där tidigare. Hon får hjälp av nyvunna kompisen Alladin och av Ella, en tant hon möter på biblioteket.
Vad betyder glasbarnen som plötsligt dyker upp? Har huset brunnit en gång i tiden? Vem hängde i taklampan?
Billie tycker att allt blir läskigare och läskigare. Hon vill flytta tillbaka till stan. Alla som bott i huset verkar ju ha drabbats av olyckor. Och nu blir Billies mamma sjuk också.

Det hela känns helt overkligt hemskt. Som om någon vill henne och hennes mamma något ont...

Glasbarnen är en klassisk spökhistoria med spänning och gåshudsrysningar. En bladvändare för unga bokslukare. En bra bok i den härliga genren magisk realism i samma ton som  författarna Ingelin Angerborn, Kerstin Lundberg Hahn,  Katarina Genar och ...såklart Maria Gripe.  
Kristina Ohlsson har skrivit populära vuxendeckare tidigare. Glasbarnen är hennes första ungdomsbok. En mycket bra sådan!

Inga kommentarer: