måndag 15 april 2013

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Den 16-årige Jacob har hemma i Florida  hört sin farfar berätta om sina barndomsminnen. Om barnhemmet där farfar bodde och där de besynnerliga barnen från de gamla fotona fanns. Jacob vet inte om han ska tro honom eller inte. Det är i alla fall mycket fascinerande att höra farfar Abraham berätta om hur han som 12-åring sattes på ett tåg från Polen, bort från förintelse och gas mot ett barnhem på en liten ö utatnför Wales kust.
Där hände det mest egendomliga saker. Barn som kunde sväva, som hade dubbla munnar och som var urstarka och kunde lyfta stora stenblock över huvudet. Vad farfars besynnerliga förmåga skulle vara vet vi inte. Men hans prat och rädsla för monster gör det hela väldigt läskigt.
Till Wales och till barnhemsön reser också den unge Jacob efter sin farfars mystiska död. Som en del i sin egen terapi. Han söker upp det ödsliga och mystiska huset Där möter han de besynnerliga barnen som på alla dessa år faktiskt inte åldrats en dag och som under Miss Peregrines beskydd odlar sina förmågor: sprutar eld, gör sig osynliga eller tankeläser. Mystik och skräck vävs samman, tidsresor och tidsloopar, monster och människor, saga och verklighet.

Boken, som är Ransom Riggs debutbok,  bygger på en mängd bilder, autentiska, upphittade fotografier som är lånade från privata arkiv hos ett tiotal samlare. Fotografierna är spektakulära och mycket vackra och har räddats från soptippen genom dessa samlares gemensamma försorg så att det nu blev till en spännande bok. En riktigt kuslig saga. Boken har toppat New York Times bästsäljarlista i över ett år. Nu gör den sitt segertåg i Sverige. En cross-over-bok för alla med böjelse mot det absurda. Här är hittar ni Ransom Riggs egen hemsida. http://www.ransomriggs.com/

Inga kommentarer: