tisdag 22 september 2015

BruneDen dagen morfar dog var Rune tvungen att vara hos sin faster. Senare på kvällen kom pappa och hämtade honom och berättade om morfar och att han var död. Okej, sa Rune. 
Nästa dag måste Rune vara hos faster igen. Det är så mycket praktiskt som ska ordnas. Men Rune förstår inte vad som är praktiskt. 
Hos faster finns en källare. Det är ett läskigt ställe som luktar gamla kvarglömda  gympakläder och väggen ser ut som en gammal handduk med svarta smutsprickar på. Rune ska hämta en flaska saft i källaren och får då ser det som kommer att ändra Runes nattliv ett tag framöver. Under trappen står några gamla burkar med målarfärg. Brun målarfärg. den färgen skulle vara bra att måla kojan med. Kojan som han och bästakompisen Atle har tillsammans. 
Av pappa får han en klocka som morfar har haft. En fin klocka, den går inte men den är tung och hänger i en tjock kedja. 
Det är i kojan det blir en massa problem. Där står en dag tre cyklar och upp i kojan är tre stora killar som förstör, sparkar och har sönder.  Det är Anton, Ruben från Drammen och Prästsonen. Rune blir arg och ropar åt dem. Men de lyssnar inte . Säger att det är deras koja. Säger att Rune och Atle inte skrivit sina namn på kojan. Säger att de behöver plankorna. 
Rune tittar på cyklarna. Ropar och frågar om de har skrivit sina namn på cyklarna? Rune behöver en cykel. ska du ha stryk? ropar Prästsonen. 

Det är nu  idén tänds att avvända den bruna målarfärgen. Rune skaffar en mantel, ett bälte en ögonmask och ger sig ut i natten för att göra den lite brunare. Rune blir Brune. 

Tillsammans med Atle (Svartle) och Åse (Blåse) tar de upp striden mot orättvisa och fiendskap. Med färg och list. 
Med morfars klocka och ett gammalt giraff-öra är Rune trygg och morfar är med och peppar. 

Den smakar Barbro Lindgrenskt. Brune är en underfundig, rolig och önsint bok om vänskap och saknad. Ljuvlig liten högläsningspärla från 6 år. 

Brune är poeten Håkom Övreås barnboksdebut. Hemma i Norge mottogs boken med öppna armar och belönades bland annat med Norske Barne- og Ungdomsboksförfattares debutanters Trollkrittet. 
Boken är också vinnare av Nordiska Rådets pris för barn-och ungdomslitteratur 2014. 
Boken är rikligt illustrerad av Öyvind Torseter (i brunt, blått och svart o lite gult) 


Inga kommentarer: