lördag 5 september 2015

Skuggsommar


Rakel, den ensamma, taniga, illa klädda flickan med sin sjuka mamma har fått några gästsommarveckor på ön med kusin Ellikas familj.  Ellika gillar inte att Rakel är där. Hon stör och sticker ut. Men nu är det ju synd om Rakel så ….

Rakel känner sig obekväm med den vackra, fina familjen i sitt sommarhus med kaffemaskin, swimmingpool och vattenskidor. Och nu denna sommar ska huset genomgå en helrenovering. Det ska bli ljust och fräscht.
Ute i vattnet finns ett hopptorn, en hög ställning av stål och trä. Den verkar lite skrämmande. Tornet borde rivas, tycker Ellikas mamma. Men inte just nu, nu finns bara tid att renovera huset.

Familjen är ensamma på ön. Men så en dag upptäcker Rakel två flickor vid hopptornet. På högsta avsatsen. Majken och Lisen är tvillingar och bor hos sin farmor under sommaren. Men farmor vet inte om att de är i hopptornet och Rakel får lova att inte säga något. Till någon. Tvillingarna är Obehöriga och stranden Privat. Tvillingarna har lovat lära Rakel att dyka. Hon håller tyst. Om att de finns.

Ellika fortsätter att betrakta Rakel som något katten släpat in. Någon som hindrar. Någon som är i vägen. Som har hennes sommarklänning till låns. Nån som är till besvär.
Rakel håller sig ur vägen. Springer till tornet. Dyker, simmar och får uppdrag. Snart kan hon vara medlem i Hoppklubben. Bara de som är modiga får vara med. Modig är man om man genomför tre uppdrag.  Uppdrag som. SÄG EMOT eller GÖR NÅGOT FÖRBJUDET

Ellika kommer till hopptornet då och då. Hennes familj äger det och Ellika vet om det. 
När hon gör sig illa så går larmet till fina familjen och hopptornet ska bort. Det är farligt och ska rivas. Rakels livlina tycks vara i fara. Tvillingarna lovar att skrämmas. Som hämnd.
Smycken försvinner, kusliga saker händer,

När Rakel blir starkare blir Ellika mindre hotfull. Mot de fina familjeföräldrarna och rivningsexperten gör Rakel uppror. Och Ellika. De får husarrest. Bägge två.

Sommaren är snart slut. Men kommer alltid att finns kvar inne i Rakel. för alltid. som ett minne, en sten, en snäcka att gömma djupt inne, bygga sig själv kring, något starkt, väldigt fantastiskt, en helt egen plats.

Ett kärnminne - att bygga en egen ö med.

Skuggsommar av Mia Öström är en alldeles underbar bok i stilla tempo, suggestiv och med en filmisk berättaton. En utvecklingshistoria som bär hela vägen. Språket är vackert och sparsmakat. Allt skrivs inte på näsan. Det är både kusligt och vackert på samma gång.  Som en riktigt bra film. 
Jag  tänker på  Återkomsten av Zvjagintsev. 

Mia Öström debuterade 2010 med vuxenromanen Den du söker finns inte här . Hon har också skrivit ett par barnböcker om Sally tillsammans med författaren Anna Ehn. 


Inga kommentarer: