onsdag 23 september 2015

Skärvor av JSara, Erik och Julia, 15 år och livet ligger framför. Men för en av dem gör det inte det. Inte för Julia. Hon försvinner efter att hon gjort slut då pojkvännen Liam varit otrogen.  Det blir skallgång och många dagars letande innan hon hittas. Död. Mördad. 

Det värsta har hänt. Misstankarna växer. I ett litet samhälle är det förödande. Ryktena och förtalet på facebook och tisslet och blickarna i skolan.
Saras pappa är polis och hon får lite mer insyn i utredningen än vad som är bra. Erik, Saras närmsta vän och kärleksobjekt,  vill bli medium och påstår sig kunna prata med de döda. 
Och så är det Julias styvpappa Kåre, som i  högsta grad är delaktig i allt. Uttalar sig i tidningarna och har seanser, dessutom har han ett TV-program, Hinsides. Är lite av samhällets kändis. 

När Saras allra närmsta, både pappan och pojkvännen blir misstänkta och häktade så rämnar det. Den för henne älskade dansen är räddningen men klasskompisen Ida sabbar även det för henne. 
Nu har hon ingen som tror på henne, ingen som hon kan tro på. Hur ska hon klara sig? 

Skärvor av J av Magnus Ljunggren är en bok som greppar över mycket. Det som sker är både alldeles för nära och alldeles för otroligt men det blir faktiskt ändå både trovärdigt och väldigt bra. 
Lite som Anne Cassidy eller som Twin Peaks. Mycket händer. Många är inblandade i det lilla inskränkta samhället. 
Det skulle bli en bra film. Eller TV-serie tänker jag. Hans tidigare böcker Hålla masken och VM-sommar är väldigt, väldigt bra också. Om sport, förväntningar, kärlek och livet. se också Magnus Ljunggrens egen hemsida http://www.magnusljunggren.se/

Inga kommentarer: