måndag 15 mars 2010

I häxjaktens skugga

En ungdomsbok som tar avstamp i reformationens England, blandar historia och magi till en spännande bok om häxjakt och kätteri.
Det är år 1586. Elisabeth upptäcker av en slump en mager grönskimrande flicka i en grotta i skogen. Flickan är skygg, rör sig som ett djur och verkar väldigt mystisk.
Hon heter Isabella och har levt i ett skuggrike till den verkliga världen i många, många år. Hon är ensam och jagad.
Elisabeth är också utanför och utsatt. Hennes familj är katoliker i en värld när protestantismens häxjakt och kättarförföljelse är som värst. Familjen gömmer en katolsk präst och riskerar liv och tortyr för detta.

Elisabeth är också sällskapsflicka till den mäktiga Lady Chaterine som fattat tycke för henne trots att hon har en tvivelaktig bakgrund och vill hjälpa henne. Till Lady Chaterine kommer en dag en elegant gäst, Kit Merrivale. Han är på jakt efter religionsuppviglare.
Isabella och Elisabeth har bägge upplevt ett förtryck och utanförskap och hjälper varandra att klara en fruktansvärd förföljelse.
I häxjaktens skugga är skriven Sarah Singelton och passar att läsa för de flesta som gillar historia och magi. Man får en liten inblick i Englands religionsstrider under medeltiden och magin hjälper till att göra boken spännande och lättillgänglig.

Inga kommentarer: