fredag 26 mars 2010

Per Nilsson + Katarina Kieri= sant

Två av våra allra bästa ungdomsboksförfattare samarbetar. Katarina Kieri och Per Nilsson har skrivit vartannat kapitel i I det här trädet och man vet inte vilken av rösterna som är vem men bra är det. Helt makalöst bra.

Två ungdomar med många funderingar, rätt jobbiga liv, rätt mycket strul i familjerna men ändå helt olika.
Siri,"Fågelflickan" , "The black magic power girl", som sitter med skolkatalogen framför sig och hatar. Hatar alla som skrattar, hatar alla som gör sig till, hatar alla förnedringsstunder. Och hon oroar sig. Hon oroar sig för och älskar alldeles förtvivlat, sin trygghet, sin pappa.


Jakob, Vilsenpojken, som flyttat från Norrland från Lasse, från älgstudsare, från bråk och strul. Med en brorsa som han oroar sig för, som är tyst, som tränar, som har ett svart hål bakom sig, kanske inom sig. Och så Ida som han berättar saker för, som han aldrig trodde att han skulle.


Hur det går för Vilsenpojken och Fågelflickan får vi följa i kapitel efter kapitel. Inget är förutsägbart men det är nervkittlande och spännande. Hela tiden.

2 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Läste också den här boken för ett tag sedan och tyckte den var fantastiskt bra. De två författarna smälter bra in i varandra!

barnochungdomsboksbloggen sa...

Ja, det är intressant att man inte vet vem som skrivit vad. Men bra är det verkligen!