måndag 22 mars 2010

Ika & Ibsen - Onda ögat

Mikael Engström har skrivit suveräna böcker för barn och ungdomar.
Dogge, Satans tjuv och Isdraken liksom de roliga böckerna om Atom-Ragnar.

Mikael Engström kan verkligen konsten att kombinera berättelser om det svåra livet med roligheter på ett vinnande sätt.

Nu kommer första delen i en ny triologi om Ika & Ibsen.
ka och Ibsen är två sjuåringar som börjar skolan och möter mopsiga monsterkillar i trean som hotar att slänga ner dem i källaren där Hängde Hassan hänger och dinglar, där det hörs konstiga ljud och där det droppar blod. Ika vill gå ned men aldrig i livet Ibsen. Han är feg och det erkänner han.
Ibsens föräldrar är lite flummiga, de går omkring i konstiga kläder och har gett Ibsen ett hemligt uppdrag "Att rubba gängse normer" och det är en riktig gåta som barnen funderar över.
Ibsen kommer med rosa skor till skolan och det gör man inte ostraffat om man är kille och förstagluttare. Monsterkillarna Jings och Jangs jagar ned dem i källaren och där träffar de på den riktige Hassan som håller på och mekar med en evighetsmaskin.
Ika är en tuff tjej som har en jobbig lillebror som hon kallar Mini-Damp. Honom säljer de till några hårdrocktjejer för en guldtia.
Helena Willis har illustrerat denna förträffliga bok som passar utmärkt som högläsningsbok (det är många vuxenskämt) men också är rolig och lättläst för nybörjarläsaren i "Lasse-Maja-åldern".

Inga kommentarer: