tisdag 2 mars 2010

Muren

Muren handlar om Peter och Sofia som bor på var sin sida om en hög mur. De representerar de olika folkslagen Gnagare och Krokodiler.

Sofia bor trångt med mamma, pappa och flera syskon. De har dåligt med mat och likaså vatten sedan krokodilsoldaterna sprängt sönder det nya pumphuset.

Peter bor på andra sidan muren i ett stort hus. Ofta är han ensam hemma då mamman, journalisten, är borta på resor och viktiga jobb. Pappan föder upp hästar och har köpt en ny vacker hingst, Storm, en svart häst med vit man och vit svans.

Storm kommer att spela en stor och viktig roll i den här boken som speglar en konflikt som kan tyckas olöslig och ofattbar grym.

Sofia får vartannat kapitel i boken och Peter vartannat och trots att personerna i boken har svenska namn så är det uppenbart att det är konfliken Israel/Palestina som författaren vill skildra och det gör hon mycket bra. Spänningen byggs upp, konflikten hårdnar och krig bryter ut. De två ungdomar visar ändå att det finns hopp och att fiendeskap kan överbryggas.
Titti Knutsson har tidigare skrivit flera bilderböcker om Händiga Hanna.

4 kommentarer:

Melissa sa...

Jag har börjat läsa den här boken nu. Inget lätt ämne. Jag tycker att det är intressant a vi får läsa en pojkes och en flickas tankar.
Jag tror att invandrarbarn som har upplevt krig ska uppskatta den.

barnochungdomsboksbloggen sa...

Hej Melissa! Taqck för din kommentar. Ämnet är som du säger inte lätt men det är intressant att läsa och ta del av bägge sidorna i konflikten.Boken är ju jättebra som utgångspunkt för diskussioner.

Jenny sa...

Otroligt bra bok. Jag var tvungen att sträckläsa den. Jag skulle vilja läsa den högt för barn men jag undrar vilken ålder de bör vara i. Det är ju rätt så hemskt ibland... Vad tror du Annika?

barnochungdomsboksbloggen sa...

Högläsning är ju en jättebra idé! Från åk 6 tror jag att det funkar. Med tanke på alla skräckfilmer som finns så borde de inre bilderna som skapas i denna bok inte vara FÖR hemska. Man vill bli berörd. Och det finns hopp!