onsdag 11 juli 2012

Bockarna Bruse på Badhuset


Vem är det som trippar på min bro? Varenda unge känner till replikerna i den gamla folksagan. En klassiker som fungerar att läsa, sjunga, berätta och leka. Nu har vi fått en badhusvariant av den välkända sagan av Bockarna Bruse. Den är lite crazy, lite knäpp .... men helt superduper. Jag gillar den! Verkligen!


Bockarna ska som vanligt gå upp till vallen för att äta sig feta men så har det kommit upp en ny skylt med BADHUS strax innan bron.
"-Kan vi inte sticka dit i år? frågar mellanbocken. Det är så tråkigt där uppe på vallen. Bara gå där och brä-ä-ä-ka hela sommaren.
-Please? sa den minsta. Då slipper vi går över bron också. Det är så läskigt med trollet."
Så blir det alltså badhuset istället för vallen. Men det är dyyra biljetter och dom måste både duscha och låna badkläder för att få lov att bada och åka i den superhäftiga rutschkanan. Men till slut så ...är dom klara.
Då hörs plötsligt ett förfärligt oväsen i badhuset och Haren, som är badvakt springer ut och skriker och gormar. Dörren till simhallen far upp! ...och DÄR står TROLLET!
Och vilket troll sedan! Han skriker: Ur vägen! HÄR KOMMER BOMBEN!
Dom tre Bockarna Bruse känner igen honom, det är dummingen som bor under bron.
Och nu vill troller åka rutschkana också, han knuffar sig fram i kön. Den lilla badvaktsharen stoppar honom. Säger att det är förbjudet att vara dum här. Trollet surar och sätter sig under trappan.
Så spelas det välkända broscenariot upp igen med ett fasligt slut och trollet försvinner ut genom fönstret som en raket tack vare en fiffig manöver av bockarna.
Hasta la vista, baby!
Det blir jubel, dans, sång och gratis mat och dricka på badhuset, bockarna firas som hjältar och får bada gratis resten av året.
Slutet gott, allting gott!


Författaren till Bockarna Bruse på Badhuset är Bjørn F Rørvik  och illustratör Gry Moursund.
Texten flyter fint och är klockren. Pija Lindenbaum har översatt från norskan med sin välkända tonsäkerheten. Hon har absolut gehör!
Bilderna är ritade i tusch och färgpenna i en naivistisk stil. Uppslagen är myllrande och helt bedårande.
Den här boken håller för många genomläsningar. Den är rolig, lagom läskig och riktigt läcker. En blivande favvobok!

Inga kommentarer: