söndag 29 juli 2012

Du kanske inte vet det, ..men Döden spelar faktiskt inte handboll

Du kanske inte vet det, ..men döden spelar faktiskt inte handboll är den coola titeln på en ny ungdomsbok av författardebutanterna Linda Belanner och Fredrik Persson.
Mattias är en fjortonårig mjukiskille som bor med sin vita mus under trappen i en källare i ett hyreshus. Vad ingen vet är att han är Liemannens medhjälpare och lärling. Han anmälde sig frivilligt, ovetande om sitt nya uppdrag, strax innan olyckan som var orsaken till att alla andra i klassen omkom i en gasolycka.
Liemannen heter Göran och är en slemmig typ i sammetskavaj, backslick, röker järnet och kör värsta SUVen. Göran är lite trött nu och vill ha avlösning, lite semester.
Mattias första uppdrag går åt pipsvängen när fina Zarah från Teheran ska bli hans offer. Mattias alldeles för blödig. Han lackar ur. Zarah är ju värsta finaste, mest levande människan.
Okej det är ändå första uppdraget och Göran går med på att ge Zarah ett senare nummer i turordningen.
Aina på ålderdomshemmet blir en lätt match tror Göran. Men ...Äsch! Mattias lackar ur. Igen.
Hur ska han komma ifrån detta obehagliga uppdraget. "Ibland måste man ta dem som gör ont", säger Göran. Han är mäkta irriterad och sjukt sur.
Men att Mattias ska ta Zahra? Aldrig!
Så blir Zahra sjuk. Allvarligt sjuk.

Boken är lättläst, spännande och smårolig. Dock är hela historien kanske lite för mycket, lite för mycket schablon och lite för mycket otippade sammanträffanden.
Läsvärd ändå. Absolut!

Inga kommentarer: