lördag 7 juli 2012

Spöken och spioner

Med en liten blinkning till Enid Blyton har Katarina Mazetti skrivit barndeckare med ett persongalleri som påminner om Fem-böckernas. Här finns en kusin George,  i detta fall en kille med långt hår i hästsvans, här finns syskonen Julia och Humlan och franske kusinen Alex som är en fena på matlagning. Den femte i gänget är Kattrackan som spelar en viktig roll i mysterielösandet. Alltså, fyra barn (syskon och kusiner) och ett husdjur (Kattrackan istället för hunden Tim) precis som i Fem-böckerna. Dessutom ganska mycket mat. Precis som i Fem-böckerna. Kul idé!

Humlan och Julias föräldrar ska åka till Indien på jobb i ett par månader och barnen ska bo hos moster Frida på en skärgårdsö där det varken finns rinnande vatten, dator, internet eller tv. Gissa om de tycker det ska bli kul? Not.
Till ön kommer tackolov också kusinerna George och Alex.

Ganska snart börjar det hända mystiska saker i mosters hus. Saker försvinner, rök syns från skogen och underliga ljud hörs i natten. Dessutom har moster Fridas konst förfalskats och säljs  nu mycket billigare än hon själv har tänkt.
Moster Frida måste ge sig av in till stan och barnen lämnas ensamma på ön. Ensamma med någon eller några som stjäl mat och som smyger omkring i natten. 
Det blir lagom läskigt och riktigt roligt.
Katarina Mazetti har ett rappt och härligt språk.  Här finns många dråpliga situationer som lockar till skratt och mycket god mat som gör dig hungrig.

En spännande  bok att sätta i händerna på alla Lasse-Maja-slukare som kommit lite längre i läskonsten.
Spöken och spioner är den första boken i serien "Kusinerna Karlsson". Nästa bok i serien har redan kommit ut och heter Vildingar och Vombater.

Inga kommentarer: