tisdag 24 juli 2012

Flyga högt

Tredje dagen i nionde året dyker Silja upp i Vendelas klass. Hon struntar i rangordning eller status. Hon bara kliver rakt in och rör om. Alla i klassen får syn på de osynliga gränser som finns. Eller fanns. Innan Silja kom.
Vendela är bästis med Tove och när hon blir ihop med Loke så verkar det praktiskt och kul om Vendela och Lokes kompis, Nils, också skulle bli ett par. Eller?
Det är det där med Silja då och den spricka i möjligheternas yttre gräns som uppstår i närheten av henne. Ingenting är sig likt efter hennes entré.
Till och med snyggingen Sven blir berörd och när Silja bjuder med Vendela på party hos Svens kusin så kan hon inte motstå. Hon vill. Och Tove ska ju ändå vara ihop med Loke. Så varför inte.
Emelies plats på klassens tron är inte heller lika tvärsäker som tidigare. Silja utmanar, kallar henne för Drottningen av Saba. Fnyser åt hennes maktustpel. Det skulle hon inte ha gjort! Stöld, ljug och anklagelser drabbar Silja. Vendela vet att det är fel. Men vem vågar säga ifrån?  

Flyga högt av Katarina von Bredow är en ungdomsbok om vänskap och kärlek och det svåra att kunna välja det rätta. En bok om det kaotiska att vara femton år och  vara osäker på sig själv, på sina känslor och på sina vänner. Hur vet man när man väljer rätt? Hur ska det kännas då? Katarina von Bredow ställer frågorna och vi får själva tänka ut svaren. Tonårstiden görs transparent och samtidigt väldigt tydlig. Att lära känna sig själv tar lång tid.
Flyga högt  vann Sverigens Radios tävling om Barnens romanpris 2012. Priset är  30 000 kr men också en mycket intresserad och debattsugen barnjurys bästa val.  Katarina von Bredow måste vara lycklig!

Inga kommentarer: