fredag 13 juli 2012

En hund och hans pojke

Harry har allt man överhuvudtaget kan tänka sig. Han får det han pekar på utom det han allra mest önskar sig. En hund!
Hans hårt arbetande, kontrollerande och pedantiska föräldrar kan aldrig i livet tänka sig något djur över huvud taget. Ett djur skulle vara till besvär, skulle håra ner, skulle rubba cirklarna.
När pappan kommer hem mycket sent på Harrys födelsedag och inte har med sig någon present så lovar han i det svagaste ögonblicket att Harry ska få en hund. Mamman blir vansinnig men det visar sig att pappan har en plan. Han har bara tänkt låna hunden ett par dagar från Hundoteket (vilket Harry inte har den blekaste aning om) När Harry får träffa Pricken, en äkta blandrashund, så blir det STOR kärlek från båda håll. All over the place... Både Harry och Pricken är överlyckliga.
Så kommer katstrofen. En dag är Pricken borta. Mamma har lämnat tillbaka honom till Hundoteket och sveket är totalt.
Att en pojke kan bli så sorgsen. Att en hund kan bli så ledsen. Mamma försöker muntra upp. Talar om internatskola, om nya kläder, om nya kamrater. Under en inköpsrunda med efterföljande lunch på stadens finaste varuhusrestaurang så möts Pricken och Harry igen. Ett översvallande möte som får konsekvenser.
Hundoteket tappar en viktig kund. Harrys mamma blir förtvivlad. Harry får en plan.
Han ska INTE till någon internatskola. Han ska rymma. Med sin älskade hund som han tänker hundnappa.
Det går inte riktigt som Harry hade tänkt sig. Han får inte bara Pricken med sig på sitt äventyr utan fyra hundar till och en mycket påhittig Philippa. Och det var verkligen tur.  För Harry är efterlyst och det utlovas en stor belöningssumma till den som kan hitta honom. Det finns inte bara goda människor i denna världen, särskilt när det handlar om pengar.

En hund och hans pojke blev Eva Ibbotsons sista bok. En härlig, spännande, lite gammeldags och romantisk äventyrsberättelse om hundar och om människor. En feel-good-bok för hund-och människoälskare. En bok i samma stil som hennes tidigare Kazans stjärna och Resan till River Sea.

Inga kommentarer: