söndag 30 december 2012

-> Mellan dig och dig <-


Tora, sjutton år och det är en gul och fyllig tisdag i oktober. Allt känns rätt så bra. Hon och Ivar shoppar skor och vinylskiva på second hand-butik. "Djävulskt bra köp. Fruktat bra skiva", säger mannen bakom disken. Haha.  Det skulle kunna vara hur bra som helst... men något ligger i luften. Något med Ivar. Det hänger på honom. Det är Ivar som sätter upp reglerna och Tora hänger med.
Och nu är det något. I luften. Det är mer också, än detta med Ivar. Såklart. Det är att
Toras mamma har flyttat med en gris, tio mil bort i en skog, vid ett träsk, där hon kan odla bäst hon vill. Köttätande växter, Giftsvampar. Tora tänker fan inte bry sig.
Och det är att på skolan tar bibliotekarieSven fasta på Toras litteraturintresse och vill ha hennes hjälp att ordna en kulturafton, en kejlii, med poesiuppläsningar, musik, dans.
Motvilligt men ändå kittlande. Att läsa egna ord helt utan skyddsnät.
Men mest är det Ivars rygg, att han försvinner, verkar konstig.
Larisa verkar veta något. Hon ser saker som andra inte märker. Till exempel ser hon kompisen Jonna, att hon dricker för mycket. Hur ska det gå. Och så prettoSonja med kulturmorsa. Hmm hur får man syn på sig själv? I det hela.
Denna eviga känsla av obalans. Att inte nå fram.

Katarina Kieri fick Augustpriset 2004 för Dansar Elias, nej. Mellan dig och dig tycker jag är lika stark. Kieri skriver träffsäkert och sorgligt-roligt om ungdomstidens osäkerhet, om outsidernördarna, om drömmarna och om tvivlen.
Hon tilldelades Astrid Lindgren-priset 2012 för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen med motiveringen:

”Katarina Kieri lyckas skriva lika starkt och träffande för alla åldrar. I ungdomsromanerna är spänningen påtaglig, den lurar i undertexten och i relationerna. Hon lyckas alltid hålla på hemligheten och läsaren drivs vidare, djupare in mot själva brännpunkten. Genom precisa iakttagelser av till synes små detaljer skriver Kieri fram stort drama, livsavgörande händelser och psykologiskt skarpa porträtt. Också i böckerna för yngre barn finns en fin psykologisk blick och dilemman skildras ur ett strikt barnperspektiv med subtil humor och stor värme.”

måndag 3 december 2012

Tomten är vaken


En helt ny bok av Astrid Lindgren!
Manuset till Tomten är vaken skrevs runt 1960. Astid Lindgren arbetade då som  förläggare på Rabén o Sjögrens bokförlag, där man precis  hade då gett ut Tomten av Viktor Rydberg, illustrerad av Harald Wiberg. Flera barnboksförlag ville ge ut en bilderbok med Wibergs illustrationer men inte med Rydbergs dikt så ... Astrid Lindgren  skrev då en ny berättelse, som blev Tomte Tummetott, en klassiker i tysk barnlitteratur.
Sen blev texten bortglömd men är nu återupptäckt och finns för första gången tillgänglig på svenska med alldeles underbara illustrationer av ALMA-pristagaren Kitty Crowther.

Tomten är vaken tar avstamp i den "Rydbergska" bondgården och vi får följa den lilla nattvakna tomten när han tassar runt mellan husen i månskenet och ser till alla djuren och pratar med dem på tomtevis., ett tyst litet språk som djuren förstår. Han går till korna, till hästen, till fåren och lammen, till hönsen och så förstås till hunden Karo. Slutligen tassar han in i människornas hus och allra sist in till barnen där han står länge och tittar. Han önskade så att de skulle vakna så att han kunde prata med dem också på tomtevis. Men det enda de får se av vår lilla tomte är hans små, små  spår i snön.... så att ingen ska tvivla, utan se och veta att han verkligen finns!

Illustrationerna av Kitty Crowther, är livfulla, fyllda av skuggor, gnistrande kyla, månsken och stjärnljus. Så makalöst vackra och känsliga att man faktiskt känner kylan och vet att det är just en sådan här kväll då människorna kryper ihop i sina små hus och eldar så det blir varmt och gott. Och att de kurar,snusar och sover. Alla sover...alla utom en.