måndag 28 december 2020

Gravens gåta av Mårten Melin och Mattias Olsson

Jimmy måste skynda sig till trumpetlektionen, missar tunnelbanan och inser att han kommer att bli sen. Han gör något som han aldrig brukar göra annars, han genar genom kyrkogården. När han var mindra såg han ett jätteläskigt filmklipp från en skräckfilm De bilderna vill aldrig försvinna från hans hjärna och det är därför han undviker kyrkogårdar. 
Men nu är det ljust ute och Jimmy var sen så en genväg sparar flera minuter. När han kliver in på kyrkogården häner något märkligt. Det blixtrar till och ett flimrande grönt sken lyser upp framför honom, precis som i det där Youtube-klippet. Jimmy blir vimmelkantig och sätter sig på en bänk. 

Där framför honom finns en gravsten med ett namn, Emilia Grankvist och två datum (såklart) ett för födelsedagen och ett för... det är dagens datum som står där. 

Dödsdatumet var idag. År, måndag, dag, allt stämde. Men... så ringer mobilen och et ända som hörs är en röst, en flickas röst som säger Dalbrogatan.. Dalbrogatan. sen bryts samtalet. 

Något mycket märkligt hade hänt. gravstenen och telefonsamtalet. Och de gröna blixtarna. Nu gäller det att skynda. Inte mot trumpetlektionen och kulturskolan utan mot Dalbrogatan. 

Mårten Melin och Mattias Olsson har skrivit Gravens gåta, en rysare i kortformat. En grafisk novell  med suggestiva  träsnittsliknande bilder med mycket svärta. En spännande bok som passar även den mest läsovilliga! Läs också Huset hjärta av samma duo. 




 

måndag 14 december 2020

Bröder av Bart Moeyaert


Bart Moeyaert berättar i den självbiografiska novellsamlingen  Bröder om sin uppväxt på sextiotalet i den belgiska staden Brygge.
Bart är den yngste av sju bröder och det är inte alltid så lätt. Storebröderna är som ett kollektiv som är med eller emot sin lillebror. "Vi har inte bett om din åsikt" kan de säga. Bröderna beskrivs aldrig med namn utan med min ena bror eller min andra bror eller min äldsta bror.  Det är en varm och bullrig familj där mamma och mormor finns närvarande med ögon i nacken. 
  "Försiktiga nu", säger mormor medan hon tar sig för bröstet.
Mina bröder sysslade inte med att vara försiktiga för då hade de förlorat för många tävlingar.
 
Varje kapitel kan läsas helt fristående då det är nya händelser i varje. I en berättelse handlar det om en bilresa där alla pojkarna ska trängas ihop i baksätet genom ett noga förberett mönster, armbågarna är fastkilade, fötterna somnar, de andas stötvis men till slut blir andningen rytmisk. Det blir som en hypnos. 
I en annan berättelse kommer kungen på besök för att gratulera den yngste, hurrar och hissar. Vilket ståhej!  "Vi är stolta att han är din gudfar" säger bröderna med glasartad blick och något grönt som liknade avundsjuka. Drottningen sitter hela tiden kvar i bilen.
I ytterligare en berättelse kommer en dörrförsäljare och frågar om de vill bli smartare. Han vill sälja Lilla uppslagsboken där man kan få svaret på allt. Något som både far och söner eftertraktar. 
Detta är såklart långt före internet. 
Det är humor och eftertänksamhet i en berättelse som trots farten och fläkten i familjen ändå är stillsam och berättar om en tid som är för länge sen men som ändå känns både varm och angelägen. 
En bok att högläsa och njuta av.  

Maggan året runt av Ellen Strömberg och Elin Löf


 Maggan är sju år och går i första klass. Hennes familj består av mamma Josefina och morfar PG, som är pensionerad sjömanskock. Maggan älskar sin mamma och sin morfar men har ännu inte någon riktig bästis. Eller. Hur vet man om egentligen om man är bästisar? Maggan har många funderingar under sitt första skolår. Mamma jobbar hemma, gillar inte att städa och har ett hiskeligt humör men tur att morfar är lugn som en filbunke.

Maggan gillar julförberedelser och har julkittel i magen hela december. På Luciadagen ska mamma och Maggan överraska morfar PG med fika och luciasång. Det är kittlar i magen på Maggan men Luciaöverraskningen blir inte som de tänkt sig. Eller som mamma tänkt. Morfar PG och Maggan har en hemlig plan.

Mamma har en bästis som heter Frank som kommer och äter ibland. Han blir också bjuden på Maggans kalas och då vill han ta med en kille som går på Maggans skola. En kille som Maggan varken känner eller gillar. Alltså! varför måste han komma på hennes kalas?

Maggan året runt av Elen Strömberg är en riktigt härlig högläsningsbok med fyra kapitel och många känslor. Under året börjar Maggan skolan, firar jul, fyller år, får sommarlov och stöter på lite olika problem och får nya vänner under tiden.

Elin Löf har illustrerat med många fina och roliga bilder på varje uppslag som gör boken både läcker och inbjudande.


onsdag 9 december 2020

Sagasagor - Den underliga julklappen av Josefine Sundström och Emma Göthner

                                     
 
Saga ska fira jul med sin familj hos morfar. Kusinerna ska också komma. Saga längtar. Hon vill åka skidor och visa hur duktig hon har blivit, men än finns ingen snö. Saga önskar sig snö i julklapp. Och mitt under bilfärden börjar det snöa. Något alldeles förfärligt. Som om Tomten hade hört  vad Saga just önskat. 
Pappa måste köra sakta och sitta framåtlutad för det kommer mycket snö. Saga vill att han ska skynda sig men det går inte. De vill ju inte hamna i diket.
Till slut är de framme hos morfar, det luktar jul och är mysigt med julpynt och julmusik och nu är det bara julgranen kvar att klä. Saga får hjälpa till. Till lsut är det bara spiran kvar och morfar berättar att mormor hade den i sin gran när hon var liten. Nu finns inte mormor mer, Saga har aldrig träffat henne, men morfar berättar att mormor kunde en massa,  om livet och om kärleken och att det var hon som lärde honom att baka. 
Så är det dax för fika och sen blir det äntligen skidåkning. Men just när Saga åkt bara en liten stund ringer mamma.  Saga hör på rösten att det är något som har hänt. 
Morfar och Saga får skynda sig hem.... 

Sagasagor: Den underliga julklappen är en fin julberättelse om både det vanliga, juliga och mysiga och så om en överraskning. Den här berättelsen kommer från Sagasagor: Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket. Nu med många fler glimrande bilder av Emma Göthner. 

måndag 7 december 2020

Gudars like av Meg Rosoff


"Alla talar om förälskelsen som det mest mirakulösa, mest livsomvälvande i världen. Något händer, sägs det, och då vet du. Det var det som hände när jag träffade Kit Godden. Jag såg in i hans ögon och jag visste. Det var bara det att alla andra också visst. Alla andra kände likadant" 

Så här börjar den här underbara boken av Meg Rosoff. En bok där man som läsare befinner sig  tillsammans med den stora och brokiga familjen i deras sommarhus. I deras liv och leverne.  Intill dem bor ett ungt par, Mal och Hope, som förövrigt ska till att gifta sig i slutet av sommaren. 

Plötsligt dyker Hopes gudsöner upp, Hugo och Kit Godden som är barn till en mycket berömd skådespelerska. De ska bo där hela sommaren. Kit är som "ett slags grekisk ynglingastaty" Han lyser medan hans bror Hugo är blek och trulig. 

Mattie, som är berättarröstens lillasyster, är den vackra och utvalda och blir genast uppöveröronen förälskad. Kit och Mattie blir ett vackert par.
Men även huvudpersonen, jagberättaren, känner sig sedd och utvald. 

Vem är denne Kit egentligen. Är han en förförare av rang,  en rastlös ängel eller helt enkelt en jäkla Don Juan-typ. 

Gudars like av Meg Rosoff är en utvecklingsroman och en relationsroman som får mig att tänka på Virignia Woolfs Mot fyren. En bok att befinna sig i och betrakta personer och händelser ifrån fåtöljens synvinkel. Som en inre film som spelas upp i lagom långsamt tempo. Jag vill läsa alla ord och vara med hela vägen. 

Gudars like är en jättefin läsupplevelse som stannar kvar. 


måndag 30 november 2020

Maryam och mormorsmålet av Minoo Shams och Katarina Strömgård


Maryam kommer till Sverige med mamma och pappa och sin storebror. Kvar i Iran är mormor, som Maryam saknar så att det blir ett hål i hjärtat. Maryam vill vara kvar hos mormor, sova hos henne och höra hennes sagor och inte i nån himla svensk skola där alla pratat ett språk hon inte kan. 

En flicka i klassen, Ida, blir ändå direkt vän med Maryam. Dom kan skratta tillsammans, skrattet är likadant på deras olika språk. När Maryam vägrar tala svenska så börjar Ida istället att lära sig lite persiska. Salaam är lätt att lära sig. Och att lyssna på Maryams sagor går alldeles utmärkt. 

Idas storasyster, Isabell, går i samma klass som Maryams storebror, Mani. I sexan. Hon berättar mycket om Mani, lite misstänkt mycket faktiskt. 
Det var Mani som peppade Maryam att läsa när de bodde i Iran. Där läste Maryam hundratals böcker. Hon älskade att låta sig uppslukas av berättelserna. Men inget känns så roligt längre. 

Maryam hittar tillbaka till bokvärlden på skolbiblioteket. Där hittar hon en massa böcker som hon redan läst på persiska. Att läsa på svenska går bra men hon kommer ALDRIG att prata svenska. Då kanske hon glömmer mormorsspråket. 

Maryam och mormorsmålet är Minoo Shams debutbok. Det är en rolig och varm bok om vänskap och saknad. Katarina Strömgår har illustrerat boken med fina stämningsbilder på varje uppslag.  

måndag 23 november 2020

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson


 

Alba och hennes lillasyster Ellen hälsar på hos morbror Baltzar i Stjärndalen.  Det är bara sex dagar kvar till julafton och bägge tjejerna längtar så att de håller på att gå i bitar. Mamma och pappa ska komma om ett par dagar. Med bil. De håller på att flytta och behöver packa och städa i lugn och ro innan de kommer till Stjärndalen. Lagom till jul.

Men så börjar det snöa och blåsa och snöa ännu mer. Lite mysigt är det förstås men väderprognosen säger snöoväder i flera dagar. Alba oroar sig för att mamma och pappa inte ska kunna komma till julaftonen. Morbror Baltzar tröstar och vill visa en sak som han köpt på auktion. Något alldeles fantastiskt. Och spännande. Det bär iväg upp på vinden och där står det ett hus, inte ett dockskåp utan ett miniatyrhus med väggar av trä och fönster av riktigt glas. Och med möbler i alla rum. Allt är handgjort av en skicklig snickare i trakten. En olycklig man som hatade julen men som älskade att snickra. Huset bärs ned och ställs i flickornas rum. 

Ellen hittar en stentomte i huset. Det är det första mystiska. Sen är det rösterna som Alba hör från huset på natten. Röster som viskar om Samlaren. Och det mystiska att elden i miniatyrhusets kakelugn har tänts på natten och snöstormen som aldrig vill ta slut och leksaksaffären och Spökdamen och Boken om de döda. 

Kristina Ohlsson har skrivit en ruskigt spännande och så-gott-som-trovärdig-magiskt-realistisk historia om barn som försvinner under tider av snöstorm och strax före jul. Mysrysläsning!


måndag 16 november 2020

Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting

Danjas mormor bor i ett stationshus vid ett övergivet tågspår. Varje år i december åker hela Danjas familj till mormor för att ha stor fest och för att fira jul. Det är viktigt att få ha tid för varandra tycker Danjas mamma. Och kanske särskilt nu när Danjas mormor är gammal och börjar bli lite glömsk. Mormor bor på övervåningen och Dunja älskar att vara där och prata med henne. Men i år är det lite annorlunda.  Mormor upprepar en fras hela tiden " Nyckeln måste vridas om två varv". Danja fattar inte men tänker att det kanske har något med den gamla sekretären att göra. 
I sekretären finns en massa spännande saker. Tidigare stod den i  stinsrummet  bakom biljettluckan men när stationen stängdes lyft mormor och morfar upp den till övervåningen där den nu står överfull med saker. 
Men när mormor försvinner på själva festkvällen så blir det oroligt. Var har hon tagit vägen. Alla letar. 
Samma natt väcks Danja av ljudet av ett tåg. Tåget heter Nattexpressen och tar med Danja på ett fantastiskt och magiskt  äventyr. 
 
Karin Erlandsson har skrivit en härlig och fantasifull adventsbok i 24 kapitel, Perfekt för högläsning varje dag fram till jul. Boken är illustrerad av Peter Bergting 

måndag 2 november 2020

Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä



Sams lärare, Ammi, har ett förslag att alla barnen ska få dra ett blad i den magiska almanackan varje dag fram till jul. Almanackan är magisk för att de är 24 barn i klassen och man drar en lapp varje dag.  På julavslutningen så får de som är kvar ta med sig de sista dagarna hem. Den som får julaftonslappen får vakta den riktigt noga ända till julen har blivit ordentligt firad! 

- Vad händer om man tappar bort julafton? frågar Esme utan att räcka upp handen först. Hon gör ofta så, pratar rakt ut. 

- Ja det vore illa. då blir det ingen julafton säger Ammi och skrattar. 

Sam blir alldeles kall i magen. Tänk om den blir bortslarvad. Då blir det ju ingen julafton. Vem som helst i klassen skulle kunna tappa bort julaftonslappen. Det vet Sam. Därför är det Sam som måste få den!
 

 På rasten springer Sam in för att kolla extra på almanckan. Bläddrar lite fram och tillbaka. Bläddrar tills den stannar på 24. På julafton. Man får inte hålla på och bläddra i almanackan, för sidorna kan ju lossna. Kanske är det det som händer, kanske lossnar julafton av sig själv. För plötsligt ligger den i Sams hand! 

Så här börjar den spännande och dramatiska historien i 24 kapitel om när Sam och Esme måste rädda julen. Listan blir lång. Uppgifterna knepiga. Men det är så fint och julstämningshärligt berättat att man bara längtar till nästa kapitel! 

Ellen Karlsson är en mästare på lågmält spännande berättande och Cecilia Heikkiläs bilder kompletterar och inspirerar. 

fredag 30 oktober 2020

Lindormars land av Frida Nilsson


Sem och Immer är föräldralösa och hatar sin styvmor, Tant Tyra,  som tvingar dem att putsa nysilver hela dagarna. Hon slår dem ofta och ger dem alldeles för lite mat. En dag blir Tant Tyra sjuk och kan inte lämna det putsade nysilvret till verkstaden. Sem och Immer får gå för att lämna silvret och för att få betalt, en tjugofemöring som de håller hårt i. 

På vägen tillbaka träffar de på en råtta, Sotpäls, som kommer långväga ifrån. Från en plats som ligger undertill. Han presenterar sig som rådgivare till drottning Indra. Drottningen är väldigt sorgsen för att hon inte kan få barn. 

Sem och Immer lyssnar storögt när Sotpäls berättar om drottningen och landet undertill och att man kan ta sig dit via ett hål och en tunnel. Till ett land med sidenpyjamaser, fasanstek och underbara leksaker. 

De skiljs åt denna kväll och pojkarna kommer hem (utan tjugofemöringen som de tappat i ån ) och får stryk, tidigt i säng utan mat.
Immer vaknar tidigt nästa morgon och rusar ut från huset, Sem följer med, rädd för att han ska försöka hitta slanten som han tappade i ån. Men Immer har andra planer. Han vill veta om det råttan berättade verkligen är sant. De hittar hålet och tunneln och börjar krypa i den trånga och mörka gången.Snart får de se ljuset och tunneln sluts som ett öga bakom dem i ett öronbedövande muller.

Råttan, Sotpäls, möter dem och för dem till slottet där den barnlösa drottning Indra ligger och sover. Men hon är inte alls som de trott, hon tillhör en av de sista av de uråldriga och magiska varelser som kallas lindormar. 

Tjänstefolket i slottet är en samling djur som drottningen förtrollat så att de kan tala och gå på två ben.   Sem och Immer trivs till en början och dagarna fylls med lek. Men ganska snart märker Sem att Indra tycker mycket bättre om Immer än om honom. Dess­utom börjar djuren i borgen bete sig märkligt. Och visst är det något mystiskt med Tjodolf, brunbjörnen som är drottningens skogvaktare? Varför tittar han på Sem och Immer som om han hatade dem?

Lindromars land är en spännande äventyrsberättelse och en berättelse om längtan och syskonkärlek. Om svårighet att göra det rätta istället för det lätta. Kapitlen är väldigt fint illustrerad av Alexander Jansson.


onsdag 28 oktober 2020

Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna av Anna James

Tillys mamma är försvunnen och hennes pappa vet hon ingenting om. Tilly har vuxit upp med sina morföräldrar som har en underbar liten bokhandel. Det är också i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. 
En dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. Två av Tillys favoritkaraktärer- Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande. Dessutom kan hon följa med dem in i deras värld. Tilly är nämligen en bokvandrare! 

Tilly och bokvandrarna är första delen i en ny serie om den magiska bokhandeln - perfekt läsning för alla som tycker om äventyr och magi. Mysläsning. 

måndag 19 oktober 2020

Sticker av Sara Wikman

Wendys bästa kompis har fått ett förtroende hon inte kan hålla tyst om. Nu sprids hemligheten som Wendy aldrig i livet ville skulle komma ut. Nu kanske hela skolan tycker att hon är äckligast i världen. 
 
 Hon sticker, drar från allt. Från skolan, mamma, brorsan och mobilen. En stuga i Missutjärn blir hennes mål och tillflykt. Här kan hon vara helt själv, här finns bara skog och tystnad. 
 
Men det visar sig att stugan inte alls är tom. Här finns, Binta, en dryg storstadstjej som också har flytt. Bintas flykt är av mer hotande karaktär och Wendy slår följe med henne när hotet blir påtagligt.
 
Men varför ska Wendy hänga med? Egentligen. Eller varför inte? Och vem är egentligen Binta?
En flykt genom Västerbottens inland, bokstavligen över stock och sten, inleds. Tjejerna får tänka sig för. Allt verkar kunna registreras, mobil, tankningar,  kontokortsuttag. En stuga utanför Lycksele blir räddningen. Ett tag. Snart kommer de varandra nära och spänningen släpper lite. Men hotet finns hela tiden.

Sticker är inte bara en roadmovie utan också en inre resa i Wendys liv. 
Sara Wikman har skrivit en västerbottnisk ungdomsroman om flykt, kärlek, svek och om att hitta hem. Fint berättad.

måndag 12 oktober 2020

Måndagsmonstret av Linn Bursell och Elin Fahlstedt


 Dalia längtar tillbaka till sin gamla förskola. Den hon gick på innan hon och pappa flyttade. Tänk om något kunde hända så att hon slapp gå till förskolan i morgon. Och ... när Dalia vaknar nästa morgon och hon tittat ut genom fönstret så flyr folk i panik för där, mitt på torget, står ett livs levande monster. Dalia fattar på en gång att det är Måndagsmonstret och att det är hon och hennes pappa som måste skrämma iväg det. Monstret är inte rädd för någonting utom för kråkor. Så nu gäller det att klä ut sig till kråka. Dalia sätter sig  på pappans axlar med pappas stora svarta jacka och en näbb av ett gammalt glasstruts-papper och kraxar det värsta. Ha, där fick Måndagsmonstret! På förskolan sitter Rut och Vanessa och leker lugnt och stilla som om inga monster i världen finns.

Dessvärre är  tisdagar de fulaste dagarna av alla och innan Dalia ens hunnit dra upp gardinerna så syns tisdagstrasslet. Överallt sprider det ut sig som ett stort, jobbigt, och kletigt, klistrigt trassel. Hur ska de kunna bekämpa detta klet av damm, tuggummi, snor och gamla strumpor? Pappa och Dalia måste helt enkelt svärda sig genom trassslet...

Måndagsmonstret av barnboksdebuterande Linn Bursell är en rolig och fartig kapitelbok om att besegra monster i vardagen. Om att hitta fantasin och besegra tråkighet och längtan. Färgillustrationer av Elin Fahlstedt på nästan varje uppslag gör läsningen lätt att hänga med i även för de yngre monsterläsarna. Måndagsmonstret hoppas jag blir populär på förskolans läsvila. 

 

måndag 14 september 2020

Slutstation av Mia Östrm

Iris tvingas åka med mamma och hennes nya kille, "Skägget", till ett fallfärdigt stationshus som "Skägget" ska renovera. Mamma är upp-över-öronen-kär och märker inte hur töntig han är. Iris och Skägget kommer inte så bra överens.Milt sagt. Den här sommaren kommer att bli värsta tråkig. Ingen wifi heller. Och så är det den där känslan. En otäck känsla att någon tittar, att något finns gömt. Ett låst utrymme på övervåningen och en papperskasse på dörrhandtaget ökar mystiken ytterligare. Kassen innehåller ett kuvert med ett kassettband. Hur lyssnar på sånt? Det är ingen inflyttningspresent precis utan något allvarligt,  tycker Iris. 
 Nu måste hon bara få tag på en kassettbandspelare så att hon kan lyssna på bandet. En loppis i byn borde det väl ändå finnas. På affären jobbar en kille, Elis, som Iris blir lite bekant med och det är han som tipsar om loppisen. Den gamla historien från 1943 rullas så sakteliga fram. Då bodde Maria i stationshuset och när kriget dånar i Europa färdas tyska soldater förbi på järnvägen. De olika trådarna knyts sakta ihop och det är både spännande, upprörande och lite kompiskärlekskittlande. Den där "Skägget" alltså. Honom vill man verkligen ge en känga. Men det finns många goda människor och det är dom som man ska vara med.

 Mia Öström har skrivit böcker för både barn, unga och vuxna, och hyllats för sitt språk och sina gripande stämningar. Hennes senaste roman för mellanåldern var Dödsbo, som utkom 2018.

måndag 7 september 2020

Livets hårda skola av Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson

Sambakungen vill inte att Lisbeth ska börja skolan. Men det vill Lisbet. Hon har längtat hela sommaren att få träffa Hanin och få börja i Päronskolan. Farmor gömmer sig buskarna vid cykelparkeringen för att spionera på skolan. Hon tuggar geléhallon. Farmor eller Sambakungen som hon heter är orolig att Lisbet ska tappa all sin fantasi när hon börjar skolan. Att hon bara vill äta ärtor och prata om muliplikationstabellen och rita saker exakt som dom ser ut på riktigt. - Ha inte så bråttom, Lisbet säger farmor inifrån busken, njut att din sista stund i frihet. Men Lisbet vill börja skolan NU. Hur den anarkistiska, livsbejakande och galna farmorns liv och idéer ska kunna fungera tillsammans med en ordinarie skola, en vanlig lärare och vanliga skolbarn är en utmaning som heter duga. Sambakungen går i Livets Hårda Skola och det är där man verkligen kan lära sig något. En dag dyker trollkarlen Abrakadabra upp i klassrummet och plötsligt är läraren puts väck. Till friluftsdagen har nya frågor dykt upp och en haj syns i den lilla sjön. Läraren, Maj-Lis, tar tag i hajen och ställer farmor mot väggen. Nu får det var slut på dumheter... Farmor och Lisbet bjuder in lärar-Maj-lis på Äschsoppa och pangkakor och de pangar så att hela bordet gungar.

 Jag kan bara sälla mig till kören: Livets hårda skola är en GALEN, ROLIG och NORMKREATIV högläsningspärla!

måndag 17 augusti 2020

Vilmas vilda värld av Abby Hanlon


Vilma är yngst i familjen och ganska lik Lotta på Bråkmakargatan. Hon gör allt för att uppmärksamhet och få leka med sin storasyster Emelie och storebror Lukas. De vill inte alls att Vilma ska vara med i deras lekar så hon får roa sig på egen hand med sina osynliga vänner, Mary och alla monster som hon försöker skrämma storasyskonen med. Och Vilma ställer helt vansinnigt många frågor; varför har vi armhålor? Vad är motsatsen till smörgås? Vad betyder var så god? 
Emelie och Lukas får nog och berättar för Vilma med allvarliga röster om Gloria Glufs som vill tjuva småflickor och att hon just har frågat efter Vilma. Detta sätter igång Vilmas fantasi, men kanske inte på det sätt som storasyskonen tänkt. 

 Vilma är en tuff och rolig tjej som man inte kan låta bli att gilla. 

Boken har många fina illustrationer och roliga pratbubblor som gör det lätt att läsa själv också. Men allra roligast är den nog att högläsa tillsammans. Det finns fyra böcker i serien om Vilma. 

Småfniss och gapskratt! 

måndag 10 augusti 2020

Hjärtat är en knuten hand av Ingrid Ovedie Volden

 Oliver har problem. Plötsligt har han blivit ett skilsmässobarn. En snubbe, som inte är hans pappa, står och väntar på Olivers mamma utanför huset. Pappa sitter vid köksbordet i sina randiga pyjamasbyxor (som ser ut som en fångdräkt) och stirrar ut genom fönstret och gråter över en fucking krukväxt som han och Olivers mamma skaffade en gång i tiden och hon har tagit med sig. Det är alltså droppen. Bonsaiträdet Bonnie är för alltid borta. 

I Olivers klass ska de jobba med kroppens organ och Aline som är ny i klassen och som aldrig pratar med någon, får ett gemensamt intresse med Oliver. Hjärtat. Aline ska, i sitt  projekt, fördjupa sig i hjärtmuskeln och  intervjua överläkaren på sjukhusets hjärtavdelnng och Olivers förtvivlade pappa hamnar på just den hjärtavdelningen, kardeologen för sitt brustna hjärta. 

"Livet går vidare, det gäller bara att hänga med" är Alines devis som hon fått av sin bästis Susys mormor, Jenny Bond. Hon har delat ut många livsvisdomar som att man bara kan se ordentligt med hjärtat. (Lille Prinsen)

Hjärtat är en knuten hand är en mycket fin bok om sorg och missförstånd om vänskap och kärlek. Lätt att läsa men med stort innehåll. 


lördag 25 juli 2020

Paola Persson Peroni: Allas vän av Emi Guner och Maja Säfström

I Paolas klass finns et den tjej som är den mest populära. Det är inte Paola. Den tjejen heter Natalie och hon är ganska taskig mot de flesta, hon snackar alltid skit om andra, hon ser ofta ganska hård och tuff ut. Alla är lite rädda för Natalie men ändå vill alla vara med henne. Även Paola men Natalie vill nästan aldrig vara med henne. 
Natalie kallar Paola för Pensionärs-Paola för att hon vet och kan så mycket och för att hon älskar fina och ovanliga ord. Alla andra i klassen skrattar åt det för de tycker att det passar så bra. Pensionärs-Paola. Alltså...
Nu ska de forska om ett nordiskt djur i klassen. Paola och hennes bästis Sally ska forska om lodjur. Men så kommer Natalie och säger att det är HON och Sally som ska forska om lodjur. Så ... då får helt enkelt Paola lämna sitt forskardjur och välja ett annat. Så himla taskigt. Men snart har hon kommit på sitt näst bästa älsklingsdjur att forska om: räv. 

Paola är rätt bra på att klara sig själv men att Sally sviker, svider och hon vill verkligen kunna stå upp mot Natalie. Hur ska hon klara det? Finns det någon som fattar? Någon som vill vara bästis med Paola? 

Paola Persson Peroni - Allas vän, är en på-kornet-berättelse om vardagen i en 11-årings liv. Om att vara sig själv och inte dansa efter någon översittardrottnings pipa. 
Maja Säfströms illustrationer är kongeniala och kompletterar berättelsen. Detta är första delen i en serie. 
Jag ser redan fram emot nästa! 
Emi Gunér är copywriter, översättare och författare.  Hon har även skrivit serien om Nina. 





torsdag 16 juli 2020

Ella och alla djuren av Matt Haig

Ella är inget vanligt barn. Hon är ett "speciellt" barn. Det säger i alla fall hennes pappa. Speciell i betydelsen att hon tycker om djur, alla djur, alla djur förutom den brasilianska vandringsspindeln - världens giftigaste spindel. Varför inte Ella älskar just den spindeln får vi snart veta men lite senare i boken. 
Ella tycker inte bara om djuren, hon kan en massa saker om dem också till exempel att havsuttrar håller varandra i händerna när de sover så det inte ska glida från varandra. Men.. det som gör Ella så speciell är att hon har en väldigt ovanligt förmåga, en superkraft. Hon kan HÖRA vad djuren tänker. Hon kan till och med få djuren att höra vad hon tänker. Det kan vara farligt om det kommer ut om hennes superkraft. Det berättar hennes pappa. För det finns en läskig och farlig man, Mortimer J Mortimer som vill stoppa Ella. Han har nämligen också samma talang och vill härska över alla djur och människor. Ella måste hålla sin talang hemlig. 
Men det är så svårt för hon vill hjälpa så många. Ella är en god och snäll människa. Men... det är INTE Mortimer J Mortimer. 

Ella och djuren är en spännande, intressant och rolig bok om makt, om ont och gott, om vänskap och om att vara verklig vän med djuren. 
Matt Haig har skrivit på en idé från sin dotter Pearl och i efterordet tackar han Greta Thunberg och alla unga klimataktivister som alla är Ellas hjältar. En jättebra högläsningsbok eller en spännande bladvändare för unga bokslukare. 

måndag 6 juli 2020

Drömmarnas skepp av Johanna Wilson



Jossan är uppvuxen på en husbåt i Stockholm. Hennes pappa arbetade på Statens maritima museum och det är tack vare hans jobb som de kan ha en kajplats på Skeppsholmen. Jossan älskar att bo på båten och kan inte tänka sig någon annan bättre plats att bo på. Men nu har katastrofen drabbat familjen. Jossans pappa har dött! Mitt i sorgen drabbas mamma och Jossan av insikten att de kanske inte kan bo kvar.  Men Jossan tänker inte ge sig utan strid. Husbåten  har alltid varit hennes hem, hon tänker inte gå med på att den säljs, bara så där!

Jossan och hennes pappa delade ett stort intresse för Vasaskeppet. Jossan visste att pappan hade jobbat med en spännande historia kring båten men hon vet inte vad. En dag  får hon en bunt papper i brevlådan och hon börjar läsa något som hennes pappa skrivit, en spännande historia som hon inte kan sluta läsa. 

Johanna Wilson har skrivit en berättelse där vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina, vars historier tangerar varandra.  En historisk roman och modern ungdomsbok i ett! Det är kärlek, romantik och död, kungligheter och fattiga, enkla arbetare. En riktigt, riktigt bra bokslukarbok

måndag 29 juni 2020

Inte din baby av Seluah Alsaati



När Samira träffar Nabil verkar han vara hennes absoluta drömkille. Han uppfyller alla hennes krav på hur en kille ska vara: han är intelligent, han kan bete sig och han kan tillfredsställa henne.

 Nabil är förstående och uppmuntrar henne att skriva raptexter och verkar också vara intresserad av hennes fotbollspelande. Eller? Något stämmer inte. Han är LITE FÖR intresserad av att veta exakt allt hon gör. Han vill kontrollera allt. 
Från att ha varit hennes drömkille som uppfyller allt hon vill så ändras sakta bilden och förälskelsen när hon upptäcker hans mörka sidor. Nabils svartsjuka blir till ett gift och ett gigantiskt hinder för deras kärlek.
Bryt! Dumpa honom! vill man skrika! Men... det är sannerligen inte lätt att vara förståndig när man är tokförälskad och vill mer än som är vettigt. 

Texten till "Inte din baby" skrevs från början som en teatermonolog men är omarbetad till en spännande och tidsenligt ungdomsbok. 
Språket är rappt och blir till en ram för ett starkt personporträtt av Samira och hennes vänner i Husby. 
Seluah Asaati är folkbildare och organisatör och har skrivit rap, poesi och dramatik. 
Inte din baby är hennes debut som författare. 



måndag 15 juni 2020

Bergtagen av Camilla Sten


En elev försvinner spårlöst från Järvhöga Läroverk i Jämtland. Skolan är en internatskola och har mycket gott rykte så nu drar sökinsatserna igång. Emil som är rumskamrat med den försvunne Markus är mycket orolig och tillsammans med Julia som går på gymnasiet, gör de gemensamma insatser för att ta reda på vad som hänt. 
Ganska snart förstår de också att det inte är första gången som någon från skolan försvinner. Men det har tystats ned och allt verkar mystiskt. 
Så är det familjen Thorvald Erlander som man inte kommer undan om man ska börja forska i Järvhögas historia. Han står staty och räknas som ortens grundare. En mycket sträng vinter dukade hela Thorvalds familj under och dog men själv överlevde han genom att äta kolen från sin egen mila.  

Julias gymnasiearbete i skolan är att skriva om Järvhögas historia under 1900-talet och hon har svårt att hitta material. Hennes kompis Astrid ska skriva om Jämtlands folktro och drunknar i böcker och uppslag. Tillsammans med Emil, bidrar de till sökandet efter Markus både fysiskt i skallgång och i intervjuer och efterforskningar. 
Den gamla historien om försvinnanden kommer upp i dagen och flätas in i detta mysterium. 

Bergtagen är en spännande bladvändare i norrländsk miljö. Historia och folktro, spänning och kärlek.

fredag 5 juni 2020

Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg


"Skulle du vilja leva när din själ ligger i graven?" ett citat av Emily Bronté inleder denna bok som är en magiska realistisk historia som utspelar sig några veckor under sommarlovet på ett författarresidens i Norrland. 

Eva-Lottie har tjatat sig till att få följa med sin mamma, författaren, på ett stipendium till ett stort hus i en glesbygd någonstans i Norrland. Med tolv böcker i bagaget och massor med tidningar ska väl de här veckorna bli alldeles underbara. Tror Eva-Lottie. Hemma, på söder i Stockholm, är det trångt och varmt i en lägenhet med både pappa och lillasyster. Dessutom har Eva-Lotties bästa kompis Noam har svikit henne och blivit ihop med Alma. Det är två  anledningar till att Eva-Lottie ville hänga med sin mamma istället.
Men så tråååkigt. Mamma bara jobbar och jobbar. Och har inte alls tid att vara social. Hon uppmanar istället Eva-Lottie att undersöka huset som troligen är ett spökhus. Tror mamma. Hmmm 

Eva-Lottie börjar med trädgården och blir förskräckt när hon er helt makabra konstverk där. En docka som hänger i ett träd. En skyltdocka med mystiska ord skrivna på kroppen i ett skjul. 
En fjäril lockar hennes uppmärksamhet och får henne att blicka upp mot fönstret på övervåningen där en siluett syns. Någon stod och tittade på henne. 
Fjärilen kanske är ett tecken. Eva-Lottie bestämmer sig för att undersöka huset ordentligt. Kanske får hon lite inspiration till att skriva en spökhistoria. 
Det är på så sätt hon kommer i kontakt med kvinnan på övervåningen, Gloria, bjuder in henne på saft och kex och som tycks ha mycket att berätta. 
En spännande, romantisk och magisk berättelse av Moa Eriksson Sandberg. Den kan varmt rekommenderas Det är många som gillar den här genren.  

onsdag 3 juni 2020

Det är jag som är JUNI av Lin Hallberg


Juni vill inte gå på en massa aktiviter, hon har provat måånga. Hon trivs bästa att slappa i soffan med sin katt Marmelad. Junis bästakompis Alba är precis tvärtom. Hon älskar aktiviteter och har släat med Juni på tennis, orientering, dans, fotboll och värst av allt segling. Varje gång har det slutat med katastrof
Nu har Alba kommit på ännu en grej. De ska börja ridning. Hmm Juni är egentligen inte alls intersserad. Snarare ganska skraj. Hästar är ju gigantiskat stora och kanske farliga. Men Alba tjatar och Juni inser att hon måste ge ridningen en chans för att ha kvar sin bästis. 

Lin Hallberg är hästboksdrottningen nummer ett.. Hon har skrivit en bok om vänskap och rädsla med stor värme och humor. Man får lust att börja rida. I min tidiga ungdom hängde jag en del i stallet. Dock hann jag bara bli 3:e skötare till gamla Sol-Dolly Sen blev jag allergisk....

måndag 1 juni 2020

Dödens tivoli av Camilla Lagerqvist



Nour får följa med sin storasyster på en nattlig "spökjakt" till ett nedlagt tivoli i skogen. Storasyster Hawa och hennes kompisar är ute på spökjakt på nätterna. De åker runt till olika platser där det sägs att det spökar. De har åkt till ett nedlagt mentalsjukhus, en gammal avrättningsplats och ett ödehus. Flera av Hawas kompisar har körkort så det är fina utflykter. Nour hade lovat att inte skvallra för mamma OM hon fick följa med en gång. Och det är nu. 
Nour frågar också  sin syster om varför det kallas för Dödens tivoli. Hon berättar att det vilar en förbannelse över platsen sedan två pojkar försvunnit spårlöst när de besökte tivolit. Det enda som hittades var den ena pojkens jacka och en blodpöl. Pojkarna var bröder och hette Per och Victor. Mer visste hon inte. Men det var skitlänge sedan och tivolit är kvar som en kuslig påminnelse om vad som kanske hände. För ingen vet.

Men när de kommer fram till Dödens tivoli  blir hon strängt tillsagd att stanna kvar i bilen. När väntan blir för stor smiter hon ändå ut. Nour börjar gå längre in i skogen för att söka upp sin syster och de andra. Så hör hon till sin fasa att bilen startar och kör därifrån. Är hon ensam i skogen nu?  Mobilen funkar inte och paniken växer. Dock dyker det upp en kille från hennes parallellklass, Fabian. Han har också smugit sig ut. Nu är de i alla fall två men ändå helt ensamma på ett gammalt tivoli, mitt i natten utan mobiltäckning.
 Men... är dom verkligen ensamma? De känner popcornslukt och plötsligt börjar pariserhjulet snurra. Kan det blir läskigare?

Camilla Lagerqvist har skrivit en riktigt läskig rysare som man inte ska läsa om man är rädd för att åka pariserhjul.


måndag 25 maj 2020

Ninas sommarlov av Emi Guner och Loka Kanarp

Det här är berättelsen om Ninas allra första sommarlov, mellan förskoleklass och ettan.
Men innan det riktiga sommarlovet börjar så är det några veckor på sommarfritids med både mammabråk om sovmorgnar som inte blir, om fjärilar, besök med fritids på  Skansen med bästakompisen Jimoch alla andra.

 Den handlar också om midsommar och att lägga sju blommor under kudden, om drömmar och stora känslor,  om en semesterresa och om att få ta hand om finaste hunden någon vecka. 
Ninas sommarlov är en härlig vardagsskildring om tankar och känslor i en sjuårings liv. På kornet fångat av författaren Emi Guner och med många färgstarka och uttrycksfulla illustrationer av Loka Kanarp.
En fin högläsningsbok i sommar!

måndag 18 maj 2020

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Humlan Hansson är elva år och går i 5C. Hon har en bästis som heter Nour som går i 5B. Allt är bra. Eller NOT. För Humlan är livet just nu en katastrof. Hon har etthundratre kliande vattkoppor och har varit hemma från skolan i två veckor. Den som hon trodde var hennes bästa bästis har  under dessa två veckor börjat vara med hästtjejerna istället. 
Humlan hatar sitt liv! 
Mamma suckar och pappa är orolig över sin syster, Humlans faster Fanny. Hon är cool tycker Humlan. Faster Fanny är konstnär och har ofta varit barnvakt till Humlan när hon var yngre. Det var hon som lärde Humlan om vargtimmen, den där timmen när man vaknar mitt i natten och inte kan somna om. Det var också hon och Humlan som målade magnoliaträdet och alla krukor med svart färg. "Tusen år av svart" kallade de den. Mamma blev inte glad.
Nu har Faster Fanny lagts in på vuxenpsykavdelning och Humlan åker och hälsar på. Hon vill försöka muntra upp henne så att hon får livsgnistan tillbaka.
Skolan är rutten. Nour undviker Humlan och Humlan låser in sig på toa på rasterna för att slippa visa sitt ensamma tryne. Men det finns en som är glad att Humlan är ensam. Det är Vanten som är kär i Humlan och vill vara ihop. Frågan är om Humlan vill. 

Humlan Hanssons hemligheter är en rolig och allvarlig och väldigt fin barnroman om allt som rör sig i en elva-årings huvud.  Det är illustrationer på nästan varje sida, som lättar upp och förtydligar. Det blir nästan som en grafisk roman. Jag gillade den jättemycket! Tänk Barbro Lindgren och  Mats Jonsson.

fredag 15 maj 2020

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem


Månne vill starta en youtube-kanal och bli världens yngsta youtuber ever! Men mamma och pappa vill inte det, även fast också dom fattar att Månne har viktiga saker att berätta om. Månne berättar om sina samtal med månen, om universumes bästa bästisar Rut och Jörgen och om Lily, youtuberrn the_Pink_Rainbow_Girl som ska lära Månne att spela synt  Hon är bara hur cool som helst men hur svårt är det inte att berätta sanningen. Lily tror att Månne är en tjej och det är hon ju inte. Inte en kille heller. Månne är en hen! 

Det trasslar ofta  till sig för Månne. Det är några plommonhjärnor till storbarn som hetsar om snopp och snippa och andra idiotiska frågor. Om släktingar som kallar trans för trams och som hånar Månne så mycket att de lockar fram en läskig varelse. En slemmig varelse med röda ögon och som vägrar försvinna. 

Månne får stöd av sina föräldrar och sina kompisar och oväntad hjälp av Idde, simläraren som berättar att det finns omklädningsrum för hennar.
Och varelsen lugnar ner sig! 

Ylva Karlsson har skrivit en bok om åttaåriga, ickebinära Månne - vars vardag är full av sårande kommentarer. Månne måste varje dag hävda rätten att vara sig själv, i ett samhälle som är starkt uppdelat  i han och hon. 
Boken passar utmärkt som högläsning och är inkännande och fint illustrerat av Sofia Falkenhem.  Alla borde läsa! 

måndag 11 maj 2020

Bara David av Lina Stoltz


Idas mamma och pappa har bestämt att de ska bli familjehem. Ida har försökt föreställa sig hur det ska bli men det är svårt. Hon som inte ens har något syskon. Ida har fantiserat om att ett yngre barn skulle komma, helst en tjej. Istället kommer en trulig och tillknäppt femtonåring.
Lite spännande är det ändå när David kommer. Idas kompis Larisa har tvillingbrorsor som är fjorton. Larisa är inte imponerad över sina tonårsbrorsor. De bråkar och luktar illa och stannar läääänge i badrummet. Larisa önskade att hon haft dem på prov också precis som Idas familj ska ha David på prov.
David är tystlåten.  Pratar helst inte med Ida men sitter och dricker te med mamma och pappa på kvällarna. Och de tycks inte märka att han röker och att han alltid kommer för sent till allt. 

Det är inte lätt för Ida, hon vill inte ha någon fosterbror eller att David ska bo hos dem. Men Idas kompis Celine är desto mer intresserad. När dom är ensamma hemma hos Ida en eftermiddag så smyger de in på Davids rum och rotar i hans skrivbok och bland grejerna. Ett paket cigaretter blir för frestande och tjejerna bestämmer sig för att testa. 

Lina Stoltz har skrivit många familjerelationsrysare.  I morgon är allt som vanligt (2014) handlar om en mamma som dricker för mycket ibland. Den blev nominerad till Barnens radios romanpris och till Norrländska barnromanpriset. Bara David är en bok om sympati och att känna igen sig i. Fint om att stå för det man gjort och att inte döma andra.

fredag 8 maj 2020

Lycka är för losers av Wibke Brueggemann


Visste ni att man kan gifta sig med sig själv? Hur konstigt/lysande är inte det? Det kallas sologami och anledningarna till att det är en så bra idé är: 
* Den enda person man faktiskt måste typ lyssna på eller står ut med är en själv.
* Ingen kommer nånsin lämna en, göra en besviken eller såra en. 
* Alla dör hur som helst ensamma. 

Så här börjar boken om  Phoebe och hennes liv. Hon har blivit sviken av sin kompis Polly som bara så där på en gång blivit knäpp och tokkär och  ihop med Tristan "Har -Inte-Ens-Lärt-Sig-Cykla" Murphy. Hon lämnar Polly med pojkvän utan att Polly övehuvudataget märker det, på nyårsnatten, mitt under tolvslalget - fyrverkerierna vid Themsen. Tar tunnelbanan hem till Kate utan att meddela sig. 
Polly har inte ens sagt gott nytt år. Det har varit den sämsta nyårsaftonen på femton år. 

Phoebes mamma är läkare och är uppfylld av att hjälpa världen. Hon meddelar nu att hon ska lämna landet för Syrien i ett halvår för att åka och bygga upp en läkarstation i ett flyktingläger.
 LOL. 
Alltså
Alla tycker att Phoebe borde vara sjukt stolt över att ha en mamma som jobbar med läkare utan gränser. Ingen säger att "Det måste verkligen suga att ha en mamma som HELA TIDEN åker iväg flera MÅNADER i taget, till ställen där det REGNAR BOMBER och ALLA DÖR."  Ingen bryr sig för hur det är för Phoebe. 
Pheobes pappa är död så hon har på riktigt växt upp utan föräldrar. *Fast att vara död är ju en bättre ursäkt än mammas obotliga Moder Teresa-komplex"

Hur som helst ska Phoebe bo hos Kate under tiden mamma är i Syrien. Det har hon inget emot. Egentligen.
Förutom att hon måste ta bussen till skolan och för att Kate har två lyxkatter... (dessa lyxkatter kommer att förorsaka en hel del intressant till berättelsen). När Phoebe börjar jobba på Kates välgörenhetsbutik blir det riktigt roligt. 

Vi får följa Phoeve genom minst sagt bitska instagraminlägg, där hon skoningslöst belyser både sig själv och alla hon möter. 

Lycka är för losers av Wibke Brueggemann är en alldeles underbar läsfest. Gapskratt, one-liners och haschtags leder oss genom Phoebes våndor och genom allt det viktiga  i livet, kärlek, sex, död, familj, kattungar, hjärtekrossare. LÄS! 



måndag 4 maj 2020

Den falska rosen av Jakob Wegelius



Sally Jones är en synnerligen klok apa som levt livet och arbetat tillsammans med Henry Koskela, eller Chiefen som han kallas. Sally har arbetat som fartygsmaskinist ombord på fartyget Hudson Queen. Men...
just nu ligger fartyget i Lissabons hamn, bärgad efter att ha legat på botten av en flod och är nu i stort behov av upprustning. 
Bokens äventyr börjar med att en man vid namn Harvey Jenkins vill undersöka fartyget, grundligt. Han visar ett väldigt stort intresse för allt ombord och blir visad runt av Chiefen. Jenkins erbjuder också Sally Jones ett jobb som tivolimaskinist vilket  Sally accepterar och  blir glad för.   Hon och Chiefen behöver alla småjobb de kan få för att få ihop tillräckligt med pengar till reparationen av Hudson Queen.
Men allt är lite skumt¨, så tänker Sally Jones senare på kvällen. Jenkins har inte visat det minsta förvåning över att det är en gorilla som han möter tillsammans med Chiefen på fartyget...

Sally och  Chiefen hamnar mitt i en gangsterhistoria när de av en slump upptäcker ett lönnfack med ett mycket värdefullt pärlhalsband ombord på fartyget-  De bestämmer sig för att söka efter smyckets rättmätiga ägare. Vilket inte visar sig vara så lätt. 
Shetland Jack, som låtit göra halsbandet, ägnade hela senare delen av sitt liv att leta efter sin dotter som skulle få smycket. Chiefen och Sally Jones påbörjar sökandet efter dottern och detta leder dem till ett whiskey-osande och inrökt Glasgow, ett riktigt gangstervärld där alla vill varandra illa, med några få undantag och där Sally är en lysande stjärna i sin hederlighet och vänliga vänfasthet. 

Wegelius uppföljare till Mördarens apa (2014) är en riktigt äventyrligt gangsterhistoria med alla ingredienser;  spänning, våld, bedrägeri, lögner, separation, kärlek och längtan och en passion för sjöfart och hamnstäder. Jag slukade den. En riktig härlig bladvändare.

onsdag 22 april 2020

Kattmumien av Jacqueline Wilson


Sanna har en mormor som har bacillskräck, en pappa som jobbar alldeles för mycket och en mamma som är död. Men hon har också en bästa vän som är hennes katt Maja. Maja har funnits i hela Sannas liv. Hon är gammal nu och orkar inte busa och springa. Nej hon ligger inne hela dagarna, sover i Sannas säng på natten och är ungefär lika lekfull som en varmvattenflaska. Men Maja är bra på att lyssna. Lyssna på Sanna när hon pratar med henne om sin döda mamma. Maja blir aldrig ledsen som pappa och mormor. 
Maja är ännu tröttare nu och en dag har hon kräkts. Sanna skäller på Maja. det är äckligt med kräks. Mormor försöker mildra och berättar att Maja är mycket gammal. Tänk om hon dör! Sanna blir alldeles nervös och rodnar för i hennes familj pratar de inte om "döden". 
Så försvinner Maja och Sanna blir förkrossad. 
I skolan berättar fröken om de gamla egyptierna som mumiefierade sina döda, även ibland sina katter om de var särskilt betydelsefulla. 

Sanna lyssnar ivrigt och ber en liten bön till kattgudinnan Bastet att hon ska hitta Maja. Taada! Kattgudinnan hör bönen men kanske inte på det sätt som Sanna tänkt sig... 

Kattmumien är en hjärtskärande berättelse om saknad, om husdjur och om återhållen sorg. Jaqueline Wilson skriver om svåra ämnen på ett varmt och innerligt sätt så att man verkligen förstår hur det känns. 

måndag 20 april 2020

Festen av Petter Lidbeck


Elsas föräldrar har bjudit in grannar och vänner till en fest. Det är god mat och dryck och dans på terrassen.  
Elsa och hennes kusin Signe drar sig undan och betraktar festligheterna på avstånd. Signe filmar med sin mobilkamera. Lite skumt tycker Elsa. Men Signe gör som hon tycker. 

Dagen efter festen får de ett otäckt dödsbesked. Sebastian, en av gästerna från festen, har blivit påkörd på vägen hem, enligt polisen är det  en smitningsolycka. Att det är en olycka tror de flesta men Signe är inte övertygad. Hon ser spåren leda åt ett helt annat håll. 
Hon är smart, Signe,  och lägger ihop det ena och andra. Tack vara henne får mysteriet sin lösning. 

Festen av Petter Lidbeck är den första Signe Holm-deckaren. Hon är barnbokens motsvarighet till Sherlock Holmes. Det är spännande och läskig, med humor och roligt persongalleri. 
Petter Lidbeck skriver med lätt hand och avskalat språk. Det är en fröjd att läsa. Signe Holm är inte bara barnbokens Sherlock Holmes utan kanske också den nya Saga Norén? 

onsdag 15 april 2020

Min bror heter Jessica av John Boyne


Sam har sin bror Jason som sin stora förebild. Jason är otroligt populär, duktig på fotboll (bäst) och har alltid en massa tjejer omkring sig. Han klär sig ofta i förgglada kläder och låter håret växa ut. Han är läcker helt enkelt. Tycker alla och särskilt Sam.
En kväll, när hela familjen faktiskt var hemma och samlade för en gång skull, kom Jason in i vardagsrummet och sa att han vill berätta något. Det var något med rösten som gjorde att alla stannade upp. Han sa att han hade vetat om något väldigt länge, något med honom själv som varit svårt att acceptera: han sa att han alltid hade känt det, ända sedan han var liten och han hade intalat sig att han bara skulle få leva med det, för alla skulle hata honom om de fick veta sanningen.
- Nu ska du väl säga att du är gay? sa mamma. Eller sjuk? utbrast Sam.
Nej Jason .... är inte sjuk, inte gay och hans flickvän Penny är inte gravid.
Han berättade till slut att han faktiskt inte är sina föräldrars son eller Sams bror. Jag är egentligen er dotter och Sams syster!
Den informationen väcker problem och stor förundran i  familjen. Mamma som är minister och har en  stor dröm om att bli premiärminister, blir förkrossad. Jason är ju en pojke och vad är detta för griller. Jason blir tystare och tystare, stänger in sig på rummet och resten av familjen försöker tysta ner hela saken. Till slut bokar de en tid hos en psykolog, I all hemlighet. 
Men hela saken går bara inte att tysta ner eller prata igenom. Sam som är huvudperson i boken blir väldigt störd och orolig. Hans älskade bror är plötsligt någon annan. Rykten på skolan florerar. Det blir närmast outhärdligt. 
När julen närmar sig och det blir jullov sticker Jason hemifrån och flyttar hem till sin moster. 

John Boyne har skrivit en väldigt bra och inkännande bok om en transperson och familjen runt omkring. Att sticka ut från mängden är skrämmande. Särskilt i tonåren och om detta har Boyne själv egen erfarenhet. När han var ung tonåring började han förstå att han var gay men förnekade det i många år. 
Jag slukade den här boken! Så himla bra!