onsdag 24 februari 2021

Sillen får ett syskon av Anna Ehring och Moa Graaf


Sillen bor hos farfar och geten Maggan i väntan på att bebisen ska komma. Sillens syskon alltså. Den ska komma snart men HUR LÄNGE ÄR SNART? Snart är ett riktigt dumord tycker Sillen. 
Farfar är lite den filosofiska typen och berättar om varför han han älskar att dricka ur sin trasiga kopp... för att den en gång varit sand långt borta på en strand som hamnat hos en keramiker och som blivit en kopp som hamnat i en butik... och  en dag kom en flicka in i butiken och köpte den koppen. Och gissa vem den flickan var. Just det, Sillens farmor. Koppen har vandrat genom tiden och minns allting. 
Så fortsätter dagen med farfar och geten Maggan och samtalen rullar på och leder till det ena som leder till det andra. Det blir bullar i brevlådan, morgondopp och kung i landet Ingenting och en lång väntan. Men en mysig och fin längtan. Efter ett efterlängtat syskon. 

Sillen får ett syskon är första delen i serien om Sillen. Jag tycker att boken påminner om Sandvargen i ton och anslag. Enkelheten och lugnet är så mysigt. Perfekt högläsningsbok!
Anna Ehring har skrivit många fina böcker om känslor. Syltmackor och oturslivet, liksom Gammelmormor, Daisy och döden  tillhör några av mina absoluta barnboksfavoriter. Moa Graafs illustrationer lyfter boken och insidan (tapeten) som  karta är ljuvlig.


måndag 22 februari 2021

Odysseus pojke av Annika Thor

 


Telemakos pappa Odysseus drog ut i krig när Telemakos endast var 1 år. Nu är han fjorton och längtar oerhört efter sin pappa. Kriget i Troja är för länge sedan slut men han har ännu inte återvänt. 
Telemakos har inte många vänner. Han håller sig mest hemma med sin kloka mamma Penelope och sin barnsköterska Eurykleia. Barnsköterskan  brukar berätta de mest fantastiska historier om Odysseus hjältedåd och Telemakos älskar att lyssna och fantisera om sin pappa.  Åren går och snart är Telemakos en ung man som ska ta ansvar för sin egen och sitt lands framtid. Ska han bli en krigare som sin pappa? 
 Eller kan man faktiskt vara en annan slags man? 

Annika Thor har skrivit en fantastisk allåldersroman som både är en uppväxtskildring och ett spännande äventyr som bygger på den grekiska mytologin om Odesseus irrfärder och kriget i Troja. 
Läs om de enögda cykloper och förförande sirener, om de fredliga fajakerna och om hästen i Troja.Här finns allt för den äventyrslystne. Krig, svek, kärlek, blodbad och familjehemligheter. Och om förväntningar för sonen till en hjälte.

Annika Thor har bland annat skrivit "Odjuret i labyrinten" med illustrationer av Jakob Wegelius, den fina serien om de judiska systrarna Steffi och Nelli som kommer till Sverige och placeras i två olika familjer. 
Odysseus pojke är kongenialt illustrerad av Ishtar Bäcklund Dakhil. 
Jag älskade boken! 

söndag 14 februari 2021

Himlabrand av Moa Backe Åstot


 Ánte är ensambarn och hela hans liv har präglats av renskötseln och de samiska traditionerna. För honom och för hans familj är det självklart att han ska fortsätta arbetet med renarna. 

Men när kärleken och vänskapen utvecklas åt samma håll blir det svårt för Ánte. Förväntningar, fördomar, föreställningar från vänner och familj gör känslorna svåra att ta fram och visa. Vänskapen till Erik har blivit till något mycket större, något bultande, svårt och härligt. 

Hur kommer de andra att reagera?  Pappa med sina homofobåsikter,  kompisarna med idéer om tjejer och att ligga och Erik, vad känner han egentligen. Han har ju varit ihop med en tjej ett halvår. Ánte märker nog att Erik också vill men vågar inte tro på hans små inviter. Varför ska allting vara så himla svårt?


Himlabrand är en stark berättelse om arv, släkt, familj och traditioner. Men också om förväntan och kärlek och att våga välja ett liv man verkligen vill leva.  Himlabrand handlar om mod och våga gå sin egen väg. 

Moa Backe Åstot är född 1998, renägande same och bor i Jokkmokk. Himlabrand är hennes romandebut. Och en så himla stark debut sen! 

måndag 8 februari 2021

Nattkorpen av Johan Rundberg


 Mika bor på Allmänna Barnhuset i Stockholm. Hon har bott där så länge hon kan minnas och vet inget om sina föräldrar. Nu är det kall vinter och 1800-tal. Knappt om både mat och ved. Särskilt för de fattiga och de som bor på barnhuset.

En natt lämnas ett nyfött barn till barnhuset av en skräckslagen pojke som mumlar något om Svarta Ängeln. Mika blir misstänksam och ser ett flätat band som bebin har runt ena fotleden. Amelia, som förestår barnhuset, knuffar undan Mika och beordrar att dörrarna ska reglas ordentligt.

 Som en överlevnadsstrategi har Mika utvecklat ett enormt sinne för detaljer och för hotfulla situationer. Detta har hon nytta av när hon extrajobbar på Kapellet hos prästen på kvällarna. Kapellet är ingen kyrka utan en krog och Prästen, det är krögaren. Det är på Kapellet Mika får höra talas om ett mord och hur offrets sista ord varit ..."att Nattkorpen kommit för att hämta honom". Men det är ju omöjligt för Nattkorpen, mördaren som dödat flera män tidigare,  är fängslad och avrättad. 

Till barnhuset kommer en poliskonstapel som vill tala med Mika. Polisen tillhör deckaravdelningen och har uppfattat att Mika har en särskild känsla för detaljer, han tar med henne i sökandet efter mördaren. 

 Nattkorpen av Johan Rundberg är en ovanligt stark barndeckare i historisk miljö. Fattigdom, svält, vinter, barnhus, mord och hämnd + en ovanligt smart tjej.  En riktig Dickens-berättelse. Nattkorpen är första delen i serien Måndvind & Hoff 

 

onsdag 3 februari 2021

Frallan möter Frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge

                                                 
Frallan som vi känner redan, bor med mamma, är morgontrött och dessutom en dålig förlorare. Det är Frallans mamma också. Frallan heter egentligen  Fransesca Fransson men alla kallar henne för Frallan. Det är sen gammalt. Ester är bästa kompisen och tillsammans med henne har de en superhjälteklubb där Frallans superkraft är att hon är stark och superbra på att klättra och Esters superkraft att hon är smygig (alltså bra på att smyga) Tillsammans är de oslagbara. 
Idag ska Mark, deras lärare, berätta två spännande saker. Det en är att de ska få en ny klasskompis. En kille som Frallan och Ester tror kanske är en spökrobotpojke. Den nya pojken heter Frans Allan Jack Valentin Fredriksson. Ett fint och långt namn säger Mark,  men undrar om han kallas för något kortare. 
Och gissa! Han brukade kallas för Frallan i sin gamla skola. Alltså två frallor i samma skola, samma klass. Det går ju bara inte. Särskilt inte när den nya Frallan frågar Frallan om hon är den andra Frallan.Det blir en tvekamp från första stund. 
 
Den andra saken som Mark ska berätta är att hela klassen ska få åka på studiebesök till brandstationen. Det kommer att bli spännande och roligt tror alla. Mark vill att en vuxen till ska följa med på studiebesöket. Mormor är vuxen (tycker Frallan men mamma är tveksam) och mormor vill verkligen hänga med.Yippie! Så blir det. Mormor och klassen inklusive två frallor som inte älskar varandra. Spänningen stiger!
 
Femte boken om Frallan av Sara Ohlsson och med bilder av geniala Lisen Adbåge.  Jag älskar Frallan. Faktiskt också nya Frallan. Längta att läsa!