onsdag 15 maj 2024

Ankomsten av Malin Edgren

 

Yrjö och lillasyster Tina har i en hast flyttat till Storvik, ett litet samhälle in the middle of nowhere. Yrjös mamma och pappa har båda blivit erbjudna drömjobb och nu gäller det att sata allt på det nya livet.
Yrjö känner absolut ingen eufori, tvärtom får han en dålig känsla av Storvik. Här finns inget förutom skolan och en korvkiosk. Inget internet och ingen mobiltäckning!?  Dåligt väder är det också. På skolan känner han sig bevakad av personalen och alla beter sig överhuvudtaget konstigt. Det går rykten om försvunna barn och märkliga experiment. Till slut får Yrjö reda på att familjen som bodde i huset innan bara försvann helt utan spår.  Nu börjar det bli läskigt. Tillsammans med kompisarna Simon och Jamila måste Yrjö och lillasyter Tina ta reda på vad det är som händer. 
Det är då det blir farligt på riktigt. 

Ankomsten är första delen i en ny och spännande sci-fi-serie om mod, vänskap och ondska. 
Som om Stranger Thins skulle utspela sig i en håla Sverige.
Yrjös har ett udda namn. Eller hur? Yrejö Ädelman döpt efter en känd finsk/svensk konstnär.  Yrjä Edelmann. 
En bokslukarbok för dig från 9 år


måndag 6 maj 2024

Brorsans kompis Robban av Maja Hjertzell och Joanna Hellgren


 Jims brorsa går i sjuan och har en ny kompis, Robban. När dom är hemma så märks det minsann. De dundrar in i huset, uppför trappan och brottas som vilddjur. Använder tvärtomspråket och tar plats. Särskilt vid TVspelet och  i köket. 
Jim är åtta år och har också en kompis. Han heter Torgny och gillar verkligen att bestämma. Får han inte som han vill hotar han att gå hem. Okej, syna honom vettja säger Robban. Vadå syna... ? Robban säger att han tror att Torgny bluffar. 

Vänskap är inte lätt. Varken för brorsan, Robban eller Jim. Att lita på någon och att våga säga ifrån är svårt men nödvändigt om man ska vara vänner. 

En på-kornet-känslosam-bok om syskonskap och vänskap. Vackert språk, lättläst men inte förenklat, starka känslor som förstärks i de uttrycksfulla bilderna av Joanna Hellgren. Stor humor och fin igenkänning . Maja Hjertzell skrivit en hjärtevärmande bok som passar till både lillbrorsor,  storebrorsor och alla deras kompisar.