måndag 30 april 2018

Falafelfickorna av Christina Wahldén



Sverige har fått nya problemområden. Antalet särskilt utsatta områden har ökat från 15 till 23. Områdena är utsatta för social oro, gängkriminalitet, narkotikahandel, religiös extremism och ett parallellsamhälle med en egen rättsskipning där förtroendet för polisen och sociala myndigheter är lågt.Hawa bor i ett av de områdena. Hon läser nyheten i tidningen och undrar vad det betyder. Hon vet redan att folk har det tufft. Att en del har hamnat i dåligt sällskap och att några är rädda för att gå ut på kvällen.

Hawa älska att läsa och hänga på biblioteket och när sommaren kommer och bibliotekarien Barbro ska ha semester och åka iväg till Indien så frågar hon Hawa om hon kan ta hand om hennes hund. Hawa tycker om Bilbo som hunden heter och hon lovar att ta hand om honom så bra hon kan. Hon får torrfoder och en nyckel till biblioteket för det är där som Bilbo ska bo under tiden som Barbro har semester. Biblioteket har stängt under sommaren. 

Alltså vilket drömläge för Hawa. Att få ett förtroende, att få en lugn plats att vara på och en hund att sköta om. 

Hawa vill egentligen bli polis när hon blir stor. För att göra folk tryggare. Och för att det inte finns så många kvinnliga poliser som ser ut som hon. Så hon har tänkt starta en egen detektivbyrå. Ganska snabbt får hon sitt första uppdrag: Hon måste gömma sin klasskompis Halima, som riskerar att giftas bort med sin femton år äldre kusin. Sån tur att hon har ett ställe att gömma en vän i nöd på. 
Utanför biblioteket en bit bort på torget har Falafelmannen sin vagn. Hawa är kompis med honom och får honom att lova att han inte vet någonting om Halima. Att han inte har en aning om var hon hålls gömd. Falafelmannen är en kille man kan lita på. Det vet Hawa. 

Falafelflickorna är en bok med ett ganska tungt ämne men som är skrivet med mycket humor och roliga personporträtt. Barbro som är bibliotekarie är lite töntig men snäll med hennafärgat hår och Indienvurm. Den kvinnliga polisen Alex är en superschysst person som Hawa omedelbart får förtroende för.
Jag gillade verkligen boken. Den är fin och modig på ett roligt sätt.  Hoppas många vill läsa den. 






måndag 23 april 2018

Mister Orange av Truus Matti




Linus bor i New York och året är 1943. Kriget är det alltigenom överskuggande och Linus storebror Albie har anmält sig som frivillig  i kriget den dagen han fyllde 18 år.
Till föräldrarnas stora förtvivlan.
Linus får nya skor och ärver storebrors jobb som springpojke till frukt - och grönsaksaffären som hans far äger. Han får ny säng också, Albies gamla,  och slipper dela rum med småttingarna. Han får också ett viktigt uppdrag av Albie. Att hålla ordning på Albies alla Stålmannentidningar, Action Comics,  och köpa ett nytt nummer varje månad. Simon, som har överslafen behöver inget få veta och småttingarna ska hållas undan så att inte tidningarna förstörs och blir sönderrivna. Linus tycker att Stålmannen och Albie faktiskt liknar varandra 

Ännu så länge tycker Linus att allt är vädligt spännande. Att Albie ska bli soldat och hyllas som en hjälte. 

Jobbet som springpojke är nytt och roligt men ganska tungt och en av kunderna med ett namn som inte går att uttala, bor väldigt långt bort, minst 10 kvarter och han ska ha en hel låda med apelsiner. Puh! Pojkarna kallar honom för mr Orange, pappa muttrar. 

Efter kl. halv fem ska lådan med apelsiner levereras och Linus hittar så småningom. Musik strömmar ut ur våningen och en man med mild röst med brytning syns bakom dörren.  En låda med hälsa! ropar mannen och kastar en apelsin mot Linus som försöker fånga den,  men ramlar. På detta sätt blir de bägge bekanta och mr Orange bjuder in Linus för att plåstra om.
Lägenheten ser inte alls ut som något annat ställe som Linus besökt. Alla väggar är vita och mitt i allt vitt små grupper med färgglada kvadrater. Små öar av färg i ett hav av vitt. Mannen  berättar att han är målare och har flyttat från Europa för att fly kriget. Linus gillar samtalen med konstnären. De samtalar varje vecka om konst, om färg, om musik, om fantasi  och om kriget.

 Albie skickar regelbundet hem brev som familjen läser tillsammans. Det är spännande att tänka på kriget tycker syskonen men föräldrarna är väldigt oroliga. Linus berättar för mr Orange och för Stålmannen, sakta kommer han även till insikt att kriget inte är någon hjältelek. 

En gång kommer ett brev med en speciell önskan från Albie. En av hans soldatkamrater vill ge en särskild födelsedagspresent till sin mamma. Linus utför uppdraget. Ganska snart kommer ytterligare ett brev med ett parti som pappan inte läser upp (märker Linus) Han snokar upp det och läser det i smyg. Det skulle han inte ha gjort. 

Mister Orange är en ovanlig bok. En filosofisk och varm berättelse om kriget men också om barns tankar och om konstens uppgifter.
Mister Orange är  förebilden för  Mondrian som föddes i Holland men arbetade i mestadels i Paris och efter krigets utbrott i  New York. Där började han helt och hållet från början med sitt måleri och arbetade i sin nya atelje med en enda tavla Victory Boogie-Woogie, med färgad teip och med hög musik i skivspelaren. Truus Matti är en nederländsk författare. Mister Orange kom 2012 i originalupplaga i Holland. Den svenska boken i översättning, blev nominerad till Peter Pan-priset 2018.